Welke bubbel?

Er wordt, hoor ik Anne Fleur Dekker beweren, door links op sociale media “op bijna sektarische manier niet getolereerd dat je met andere mensen spreekt.” We moeten uit onze bubbel stappen! Maar welke bubbel is dat precies?

Ik volg VVD’ers, CDA’ers, D66’ers, PvdA’ers, mensen van GroenLinks en de SP en mensen van Bij1. Het zijn Nederlanders, Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, Molukkers, Indo’s, Afrikanen, Belgen, Italianen, Amerikanen. Moslims, katholieken, protestanten, atheïsten, Joden, een Sikh. Hetero’s, homo’s, transgenders, biseksuelen. Jonge mensen en oude mensen. Journalisten en columnisten van alle grote kranten, managers, gamers, vrijwilligers, leraren, een priester, pensionado’s, personalities en onbekenden. Mensen die respectvol discussiëren, querulanten, mensen die zich  helemaal niet in ‘het’ debat mengen.

Noem dat maar een bubbel, Anne Fleur.

De enige mensen die ik niet volg, zijn mensen die PVV- en FVD- standpunten uitdragen. Ik ken hun standpunten en ik wil ze niet nog vaker in mijn timeline zien dan al het geval is. Ik ken hun manier van denken en ik weet dat ik ze niet aan het twijfelen kan brengen. En ik heb helemaal geen behoefte om hun boodschap die zo schadelijk is voor onze samenleving, en zo persoonlijk kwetsend voor veel mensen die mij volgen, te verspreiden.

Mijn timeline is behoorlijk respectvol en ook ik hou rekening met mijn volgers. Niet altijd en niet helemaal, want dan kan ik net zo goed ophouden, maar ik weet wie er meekijkt en meestal denk ik daar aan. Dat mag je zelfcensuur noemen maar het heet gewoon wellevendheid. En daar hoort bij dat ik hen geen bullshit opdien over kopvodden,  minderwaardige rassen, achterlijke woestijngeloven, domme vrouwtjes, Jodenstreken of vieze homo’s.

Wat Anne Fleur doet, is klassieke extreemrechtse tactiek: een probleem neerleggen wat niet bestaat om vervolgens een oplossing aan te dragen die de maatschappelijke aanvaardbaarheid van extreemrechtse ideeën nog verder moet vergroten. Want ik moet in mijn zéér diverse bubbel plaats maken voor mensen die diezelfde diversiteit haten.

Dat mag ze helemaal zelf weten, maar kom dan niet klagen dat de mensen die elke dag de wrange vruchten moeten plukken van het totaal ontspoorde ‘debat’, zoals dat meisje in Zutphen dat aangevallen werd door een wildvreemde omdat ze een hoofddoek droeg, zich van je afkeren.

Wil je uit je bubbel? Ga haar maar uitleggen wat je toch zo interessant vindt aan Wierd Duk, aan Sid Lukkassen, aan Thierry Baudet. Ik wacht met spanning af.

 

 

Advertisements