“Grenzen sluiten”

Rechts Europa heeft een nogal eigenaardige, zeg maar onnavolgbare manier om over de zogenaamde immigratiecrisis te denken. Zo heeft de Italiaanse regering deze week min of meer het Dublinakkoord de nek om gedraaid – dat is het akkoord wat voor herverdeling van in Zuid-Europa aangekomen vluchtelingen moet zorgen. En dus staan we er nu weer alleen voor, net als voorheen.

Wat Italië daarmee gewonnen heeft, is me onduidelijk. De Visegrád-landen, die verantwoordelijk zijn voor de grootste knelpunten in het systeem van herverdeling, blijven buiten schot: ze nemen geen migranten op. Orbán en de zijnen laten Griekenland, Malta, Spanje en Italië gewoon stikken. En Matteo Salvini, de nationalistische vicepremier van Italië, vindt dat prima. Het is absurd tot en met, maar Salvini verkoopt het alsof Italië dankzij hem weer meetelt in Europa.

Als ik op de stoel van Salvini had gezeten, dan zou ik er alles aan doen om de Visegrád-landen het vel over de oren te trekken. Zeker Orbán, wiens treurige excuus voor een land de EU veruit het meeste kost, moest dan gewoon een toontje lager zingen. Of we zouden de geldkraan waarmee hij zijn roestige Sovjetboedel wil moderniseren, gewoon dicht draaien. Zoek het maar uit.

Maar dat terzijde. Laten we nog even kijken naar die zogenaamde immigratiecrisis. Die is ontstaan omdat Europa reguliere migratie vanuit bepaalde landen niet toestaat. Anders gezegd: Europa heeft de grenzen gesloten. Ik weet wel dat “iedereen” roept dat ze wijd open staan, maar als dat zo was, dan kochten mensen die naar ons continent toe willen komen, gewoon een vliegticket. De grenzen zijn dus gesloten.

De mensensmokkelaars waar iedereen de mond vol van heeft, die onder één hoedje met de NGO’s zouden spelen – u kent het verhaal – verdienen dus miljoenen aan het simpele feit dat de grenzen gesloten zijn. Daarom verdrinken er duizenden in de Middellandse Zee. En wat is de oplossing die rechts Europa voorstaat? De grenzen sluiten.

Dat is een cirkelredenering waar alle logica, en zelfs de wil om tot een oplossing te komen, uit verdwenen is. De voor de hand liggende oplossing voor het eerst en vooral humanitaire probleem van de irreguliere immigratie is om reguliere immigratie mogelijk te maken. Zoals ik in 2015 al bepleitte:

Voor driehonderd euro koop je een vliegticket naar Europa en kom je aan in een permanente structuur, bemand door ervaren mensen en voorzien van alles wat nodig is om grote groepen gecontroleerd toe te laten tot de EU. U kent deze structuren wel, ze heten luchthavens.

Maar u bent er allemaal heilig van overtuigd dat “ze” dan allemaal zullen komen. En dat mijn voorstel links is en dus bij voorbaat al fout. Maar er is niks links aan. Het is simpelweg logisch redeneren op basis van wat we allang weten. Het is zowel een menswaardige als een gestructureerde, georganiseerde en kostenbesparende methode.

Het past alleen niet bij politici die het moeten hebben van stoere praat. Maar de vraag is of dat soort politici überhaupt erg nuttig zijn.

Advertisements

One Comment

  1. Rob, je stapt volgens mij iets te licht heen over vraag, of ze allemaal zullen komen. Het lijkt me geen kwestie van een links of een rechts standpunt:: je zou gewoon kunnen proberen uit te rekenen hoeveel plaats er in Europa is voor migranten — ook op de lange termijn, zonder einddatum. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Europa uiteindelijk kopje onder gaat? Uiteraard moet er alle ruimte blijven voor mensen die om wat voor reden dan ook — oorlog, politiek conflict, seksuele geaardheid — in het eigen land hun leven niet zeker zijn, maar aan anderen zal toch op de een of andere manier duidelijk gemaakt moeten worden dat hun komst op den duur het Beloofde Land Europa net zo uitgewoond (en/of onbewoonbaar) zal blijken als hun Afrikaanse of Aziatische geboortegrond.

Comments are closed.