Jij gaat morgen stemmen

Zelf ben ik niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente, dus ik kan het goede voorbeeld niet geven. Maar jij kunt dat wel. Jij kunt morgen gaan stemmen. Doe dat dan ook.

Ik ga je niet vertellen waarop je moet stemmen, want dat is jouw zaak. Maar je moet wel begrijpen dat echte fanatiekelingen altijd gaan stemmen. PVV’ers, FvD’ers, Leefbaar-types. Dat soort extreemrechtse clubjes kunnen bij elkaar rekenen op zo’n twintig procent van de kiezers. Maar let op: dat is niet hetzelfde als twintig procent van de uitgebrachte stemmen.

Screenshot(19)Stel nou dat morgen de helft, vijftig procent, van de kiezers gaat stemmen. Dat is niet zo gek weinig: in 2014 ging nog geen 54 procent van de kiezers voor de gemeenteraad naar de stembus. Als die twintig procent fanatieke Wilders- en Baudetaanhangers wél allemaal gaan stemmen, dan hebben zij ineens veertig procent van de uitgebrachte stemmen.

Veertig procent, dat is bijna de helft. En reken er maar op dat ze morgen allemaal hun stem in de bus komen mikken, al die anonieme trolletjes. Je kunt elke dag ruzie met ze maken op Twitter, maar morgen kun je écht iets doen: je stem uitbrengen. Elke stem op een normale politieke partij zorgt ervoor dat de haatverspreiders straks minder te vertellen hebben.

Dus ga stemmen, morgen. Ook jij.

Advertisements

2 Comments

    1. Er is geen “verbond met de islam” want er is geen “de islam”, maar Melching gaat dat NOOIT snappen. En wat jou betreft heb ik nog minder hoop.

Comments are closed.