Verwarde man

Natuurlijk was het een “verwarde man” die gisteren gewapend met twee messen een schoolplein in Alphen aan den Rijn op liep. Dat lijkt me evident – een normale, evenwichtige en geestelijk gezonde burger doet zulke dingen niet. Maar het feit dat deze figuur een alcoholprobleem heeft en een bekende van de politie is, ontslaat helemaal niemand van zijn verantwoordelijkheid.

Allereerst niet de zorgverlening die steeds minder in staat lijkt om mensen die van de rand af dreigen te vallen, op te vangen. Die taak wordt op het bordje gelegd van de politie, die daar helemaal niet op is toegerust. Beide instanties hebben simpelweg het geld niet om de hulp te bieden waar de dader behoefte aan heeft, of de veiligheid te bieden waar de mensen in zijn buurt recht op hebben. In een van de rijkste landen ter wereld, zeg ik er maar even bij.

Maar laat ik niet om de hete brij heen draaien. Sommige verwarde mannen rijden met hun auto de Sociale Dienst binnen. We kunnen ons in zo’n geval een voorstelling maken van het motief, linksom of rechtsom. Andere verwarde mannen bedreigen het personeel van een chemische fabriek. Ook in zo’n geval zien we duidelijk wat zo iemand beweegt. Gisteren was het de beurt aan de leerlingen van een multiculturele school, of, in de woorden van de dader, kankermarokkanen.

Want elke dag, elke fucking dag in de laatste zestien jaar, wordt de burger verteld dat Marokkanen, buitenlanders, vluchtelingen, Turken, moslims, kortom hullie het probleem zijn. En de laatste jaren wordt daarbij ook steeds vaker gedreigd dat het een keer mis gaat lopen – door verwarde mannen op internet. Gisteren was het dus zo ver.

Nee, dat het een verwarde man was, ontslaat niemand van zijn verantwoordelijkheid. Geert niet, en Thierry niet, en GeenStijl niet, en De Telegraaf niet, en de hele stoet aan bekende en minder bekende Twitter- en Facebookaccounts en gab.ai malloten niet die elke dag, zonder enige aanleiding, bakken vol rauwe haat uitstorten over andere bevolkingsgroepen.

Jullie stonden daar op dat schoolplein met messen kinderen te bedreigen. Het was het voorlopige resultaat van jullie gezamenlijke inspanning om het land te vergiftigen met haat. Voorlopig, ja. Want die doden gaan gewoon een keer vallen, en het Algemeen Dagblad staat dan al in de startblokken om de slachtoffers als schuldigen aan te wijzen.

Advertisements

One Comment

  1. De psychiatrische zorg is nooit goed geweest en dus nu nog steeds niet die verwarde mensen op straat zijn hiervan het bewijs,ik vraag mij af of hier nog wel goede zorg voor is en het nodige geld hiervoor

Comments are closed.