Homeopathie dus

Dat er gisteren een negenjarig meisje in Rome is overleden aan de mazelen, zal ik maar even buiten beschouwing laten. Men zou me maar beschuldigen van emotionele chantage. Toch: dat doen de mazelen met sommige oningeënte kinderen. Ongeacht of hun niet medisch onderlegde moeder vindt dat mazelen een ziekte is die je op kinderleeftijd moet doormaken.

Mulder kwam tot haar inzicht, zo zegt ze zelf, toen ze bezig was met een opleiding klassieke homeopathie.

Ah ja, homeopathie. Wie daar drie seconden over nadenkt, ziet wat een magistrale vondst dat is, homeopathie. Je maakt één flesje van het een of andere middel – het hoeft niks bijzonders te zijn, desnoods haal je wat tuinafval door de blender om er de essence van te extraheren – en mengt dat met een miljoen flesjes water. Hey presto! Een miljoen flesjes medicijn. Zes euro per stuk, een koopje! Ik vermoed dat homeopathie is uitgevonden tussen het bedenken van de babbeltruc en balletje-balletje door. Zelden heb ik een zo overduidelijk geval van oplichting gezien.

Maar om kritische geesten – heel erg mild kritische geesten – die nog twijfelen, over de streep te trekken, bestaat er de theorie van het ‘geheugen’ van water. Want als ik mijn tuinafval-essence maar blijf verdunnen, blijft de werking ervan intact omdat de watermoleculen de goede eigenschappen ervan overnemen. Ik vind dat uiterst fascinerend.

Ik wil wel eens een homeopaat in zee zien zwemmen. Doen ze dat wel eens? Want daar zit ik elke dag in te schijten. En u, en uw buurman met zijn besmettelijke darminfectie, en iedereen. De zee zit ook vol dode dieren en chemisch afval en ruwe olie. En de werking van al die hoogst kwalijke rommel blijft intact – alsof je direct in een bad poep, lijken, benzeen en olie springt. Dank zij het magische ‘geheugen’ van water.

Geloof je in homeopathie? Ga eens naar een open dag van de waterzuiveringsinstallatie bij jou in de buurt. Stel rustig kritische vragen om je ervan te verzekeren dat er geen procedure is om het geheugen van het te zuiveren water op te schonen. Neem daarna een lekker glaasje water uit de kraan. Verfrissend, niet? Ga vervolgens naar huis om al je homeopathische middeltjes die met datzelfde water zijn aangelengd, door de gootsteen te spoelen.

En laat je kinderen inenten. Zij hebben niet gevraagd om jouw levensgevaarlijke driestuiverstheorietjes.

 

Advertisements