De bom valt nooit

Geef mij maar eens een reden waarom Daesh (ISIS) in Nederland een terreuraanslag zou moeten plegen. Terreurdaden dienen om angst te zaaien en angst, daar heeft de Nederlander al een overvloed van. We zijn banger dan de Britten, banger dan de Duitsers, banger zelfs dan de Belgen en de Fransen die zware aanslagen te verwerken hebben gekregen.

En toch hebben wij maar één ‘islamitische’ terreurdaad meegemaakt, waarbij welgeteld één dode te betreuren was. Lang geleden, in 2004, toen we naar Dragostea din tei luisterden, Twitter nog niet bestond en Thierry Baudet een 21-jarig studentje was.

Het is niet aardig van me om jullie zo teleur te stellen, met je voorspellingen en smeekbedes – jullie die bij elke minieme gebeurtenis al JA! JA!!! roepend uit je luie stoel omhoog komen als voetbalfans bij een doorbraak in het strafschopgebied van de tegenstander – maar die terreuraanslag gaat niet komen. Nederland heeft zichzelf al zodanig de broek volgescheten dat een aanslag nauwelijks nog effect zal hebben. Het is verspilde moeite.

Jullie zijn al vakkundig geterroriseerd. Door Geert Wilders en zijn meute medestanders, door zijn fellow travellers in de media en door opportunistische politici van andere partijen – vrijwel alle andere partijen – die nu al jarenlang roepen dat we niet veilig zijn, dat een aanslag slechts een kwestie van tijd is (GeenStijl in tweeduizend-fuckingVIJF al) en sinds enige tijd natuurlijk ook dat een reactie van de woedende bevolking niet uit kan blijven. De bevolking die, voor de duidelijkheid, woedend is gemaakt door diezelfde mensen die nu roepen dat diezelfde woede tot uitbarsting moet komen.

Maar zal de bom dan echt niet vallen?
Wat moeten we dan met z’n allen?*

Tsja. Misschien moeten we met z’n allen weer eens normaal gaan doen, en ons afkeren van de onheilsprofeten die ons nu al jarenlang de stuipen op het lijf jagen.

Advertisements