Othering

Als er ergens ter wereld iets gebeurt wat een islamitische terreuraanslag zou kunnen zijn, dan duikt iedereen er massaal op, ter meerdere eer en glorie van de islamofobie. Maar kunnen we in het nabije buitenland bewijzen vinden die de holle kretologie van de islamofoob ontkrachten, dan trekken we ons terug achter onze dijken en doen we alsof het buitenland niet bestaat.

Zo lees ik nu al een paar dagen dat de politie neutraal moet zijn, neutraliteit moet uitstralen, omdat ze anders geen gezag meer heeft. Bedoeld wordt: ze mogen geen religieuze symbolen dragen. Bedoeld wordt vooral: vrouwen mogen geen hoofddoek dragen. Want laten we wel wezen: het gaat alleen om de hoofddoek en het gaat alleen om de islam. Niemand heeft vóór pak ‘m beet 2002 ooit de vraag gesteld of een katholieke agent al dan niet een halsketting met crucifix mocht dragen. Niemand heeft ooit de vraag durven stellen of een agent een keppeltje mocht dragen. En niemand in Nederland maalt om sikhs – veel mensen weten amper wat een sikh is.

Volgens mij bereik je geen neutraliteit door alle individualiteit uit te bannen. Je bereikt er uniformiteit mee, en dat is helemaal niet hetzelfde. Maar laten we eens over de grens kijken. Is de politie van Londen niet neutraal? Hebben ze geen gezag? Veroorzaken de sikhs en moslima’s in het Londense korps problemen? En hoe is dat in New York? In het Amerikaanse leger? In Canada?

Niemand die het zich afvraagt, niemand die het onderzoekt. Het debat blijft steken in het mantra dat de politie neutraal moet zijn, met de implicatie dat een hoofddoek niet neutraal is. Niemand duikt in de feiten die in het buitenland op straat liggen, alsof ze bang zijn dat die feiten niet overeenkomen met hun standpunt. Iemand die zichtbaar moslima is, kan niet neutraal zijn. Waarom? Dat wordt er niet bij verteld, alsof het een vanzelfsprekendheid is. Het is een schoolvoorbeeld van othering.

Het lijkt er waarachtig op dat ik gelijk had toen ik schreef:

Waarschijnlijk zien ze islamieten als mensen die islamitisch koffie zetten en naar de C1000 fietsen voor boodschappen in naam van Allah. Dat ze hun kinderen van school halen in moslimauto’s en dat ze in het weekeinde lekker gaan wandelen in het park omdat dat moet van de Koran.

Maar volgens mij is juist een divers politiekorps neutraal. Mannen en vrouwen van diverse achtergrond en overtuiging die gezamenlijk die ene Nederlandse wet handhaven en voor de veiligheid van ons allemaal zorgen. Een politiekorps als voorbeeld voor de samenleving, ver voorbij de waan van de dag met zijn ons en hun.

Advertisements