Een Bijbelverhaal voor reaguurders

En zo zit ik ineens met mijn Bijbel in mijn hand. De katholieke versie, want daarin staat Daniël 13, wat voor protestantse gelovigen een apocrief boek is. Hoe dat zit, kunt u hier lezen – het leidt maar af van waar het me vandaag over gaat.

Het verhaal gaat over de mooie Susanna, de vrouw van de rijke en machtige Jojakim.  Ze wandelde graag door de tuinen van hun huis en twee oude rechters die regelmatig bij haar man over de vloer kwamen, voelden een “hartstochtelijke begeerte naar haar”, zoals de Bijbel dat noemt. En toen ze op een warme dag besloot een bad te nemen in de tuin, sloegen ze toe. Ze eisten seks met haar omdat ze anders zouden vertellen dat ze hadden gezien dat ze met een jongeman was geweest.

Natuurlijk stond Susanna dat niet toe – het is de Bijbel, mensen, niet de verzamelde fantasieën van schrijver dezes – en dus werd ze door de twee voor het gerecht gedaagd, van haar sluier ontdaan “om zich aan haar schoonheid te kunnen verlustigen” en ter dood veroordeeld.

Hoe de profeet Daniël haar daar weer uit redde (het happy end is echt niet in Hollywood uitgevonden) moet u maar eens opzoeken, want het doet er voor mij vandaag verder niet toe. Waar het om gaat, is het mechanisme van lust en vernedering, en zelfs lust en vernietiging. Waar het om gaat, is het mechanisme van pure macht.

Zoals de rechters die Susanna ter dood veroordeelden, zo gedraagt zich ook GeenStijl. Je krijgt de keuze tussen vernederd worden of vernederd worden – zoals Susanna de keuze kreeg tussen een doodzonde of een doodvonnis. Het gaat ze dan ook helemaal niet om tieten en konten. Sterker nog, het blog bevordert met haar niet aflatende stroom vernederingen aan het adres van vrije vrouwen de kuisheid, want wie wil de kans lopen om in die kolommen of op Dumpert te eindigen? GeenStijl geilt alleen maar op macht, ze willen de macht hebben om vieze hoeren door het slijk te trekken. Nee wacht, ze willen de macht hebben om te bepalen wie vieze hoeren zijn om hen vervolgens door het slijk te trekken.

Rechter en beul willen ze zijn, zoals de man die zuur in het gezicht van zijn ex spoot zodat iedereen kon zien wat ze hem aangedaan had, en ze nooit meer een ander kon krijgen. Doodeng volk. Met vieze onderbroekjes.

 

Advertisements