Gedachten bij de dood van het feit

Het is misschien goed om het vandaag, op de derde mei, eens heel scherp te stellen: als je de mening van 97% van de klimaatwetenschappers over klimaatverandering reduceert tot ‘een mening’, dan bestaan er helemaal geen feiten meer en is de Holocaust bijvoorbeeld ook maar een mening.

Er bestaat twijfel over het aantal van zes miljoen. Er bestaat twijfel over de vraag of de gebruikte methoden wel praktisch uitvoerbaar zouden zijn – het Front National zette kort geleden nog de tijdelijke voorzitter af, omdat hij stelde dat Zyklon-B helemaal niet geschikt zou zijn geweest voor gebruik in gaskamers. Er bestaat zelfs twijfel over de authenticiteit van getuigenverklaringen, foto’s, films en tastbare resten van de Shoah.

Maar dat zijn gekkies, hoor ik je denken. Neonazi’s, verdwaasde pseudowetenschappers, mensen met een twijfelachtige agenda, aandachtszoekers.

Ja, precies.

 


Wie stelt, bewijst, zegt de wetenschap. Maar als je vraagt om bewijs dat Zyklon-B niet gebruikt is voor het uitmoorden van miljoenen mensen, dan is het antwoord steevast dat je eerst maar eens moet bewijzen dat het wél gebruikt is. En dan zijn al die lege blikken die gevonden zijn “neergelegd door de Geallieerden,” de aankoopcontracten “vervalst,” de getuigenverklaringen “betaald,” de met de berechting belaste juristen “omgekocht” en op deze manier kun je blijven doorgaan tot geen enkel bewijs nog overeind staat – maar waarschijnlijk heeft je gesprekspartner allang afgehaakt, murw gebeukt door de botte onwil om zelfs maar het kleinste aantoonbare feit te accepteren.

Eén gek, zegt het spreekwoord, kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Eén gek, zou ik ervan maken, kan meer twijfel zaaien dan tien bewijzen kunnen weerleggen. “Wie met één opgetrokken wenkbrauw op alle stellingen met ‘Is dat nou wel zo?’ reageert, wordt in bepaalde kringen meteen als orakel vereerd,” schreef ik vorig jaar al. Verder hoef je niks te doen, niks te bewijzen, niks te onderbouwen. In het nauw gedreven, kun je altijd nog terugvallen op de vraag of je gesprekspartner er zelf soms bij was. De president van de VS doet dat ook – je bent in prima gezelschap.

Maar let wel: als je de mening van 97% van de klimaatwetenschappers over klimaatverandering reduceert tot ‘een mening’, dan bestaan er helemaal geen feiten meer. Ook niet, om maar een zijstraat te noemen, over vluchtelingen of de islam of immigratie of hoofddoekjes.

Dat is vast ook niet wat je wilt.

 

C-5DnJ6XgAAvIrd

Mening. #Feit. Het blijft lastig.

Advertisements