Varför Sverige?

Zweden was al ‘een dingetje’ jaren voordat Donald Trump ermee kwam. Misschien herinnert u zich de totaal verkeerde uitleg van een fotografiewet waar iedereen blind voor viel; misschien herinnert u zich ook Joost Niemöller die full snuff ging en er lustig op los loog over een oude moordzaak. Beide voorvallen geven een deel van het antwoord op de vraag: Waarom Zweden?

Allereerst zijn er slechts tien miljoen native speakers van Zweeds ter wereld. Er spreken meer mensen Dhundari, ik bedoel maar. Dit maakt het lastig om verhalen over Zweden op waarheid te controleren. Tegelijkertijd is Zweden wel een land wat iedereen kent, waar iedereen een beeld bij heeft, en dat is belangrijk om nieuws of nepnieuws te laten aanslaan. Hoaxes over de regio Dhundar in Rajasthan, India doen het gewoon stukken minder – zeker voor een Europees publiek.

Europees en hyperblank  – Zweden is het land van de blonde meisjes met de blauwe ogen. Joost Niemöller  heeft het niet voor niets over blank vrouwenvlees in zijn afschuwelijke stukje. Wie toch al geneigd is naar de wereld te kijken door een bril van blanke suprematie, zal zich door de verschrikkelijke dingen die zogenaamd in Zweden gebeuren met die roomblanke meisjes, nog sterker aangesproken voelen.

Zweden is ook het land van het Zweedse model, het ideaalbeeld van een vorige generatie linkse Europeanen, het bewijs – vonden wij toen – van de haalbaarheid van linkse politieke idealen. En dus heeft rechts er alle belang bij om dit ideaalbeeld honderdtachtig graden om te draaien: kijk eens hoe het mis gaat in dat linkse Zweden!

En juist omdat Zweden zo links is, heeft het land buitengewoon scherpe wetten tegen verkrachting. Rape capital of the world? Misschien, maar dan vooral omdat je in Zweden volgens de wet al heel snel aan verkrachting doet. Dat wist iedereen toen Julian Assange beschuldigd werd, maar de meeste mensen zijn dat nu al vergeten. Of ze doen alsof – het komt nu beter uit om te doen alsof de vluchtelingen in Zweden collectief verantwoordelijk zijn voor een golf van verkrachtingen.

Een terugkerend thema is dat in Zweden van alles geheim wordt gehouden. Niemöller doet dat ook: hij stelde dat de Zweden niet mochten weten dat de dader een Afrikaan was. Het blijkt gewoon niet waar: Aftonbladet publiceerde een foto van de tot zestien jaar en uitzetting veroordeelde Ephrem Yohannes (wat overigens een bijzonder christelijke naam is). Dus tot slot even deze overweging: denken mensen echt dat het mogelijk is om zulke enormiteiten als aanslagen en verkrachtingsgolven in een land van tien miljoen inwoners met uitstekend internet en dito kennis van de Engelse taal geheim te houden?

Hoe dan?

 

 

Advertisements