Blokje om in de hoofdstad

Het is maar een half uurtje lopen van De Balie naar de Hollandsche Schouwburg. Een prettige wandeling voor wie van Amsterdam houdt. Via de grachten, langs De Duif en over de Magere Brug, en dan over de Nieuwe Kerkstraat aan de rand van wat vroeger de Jodenbuurt was richting de Plantage Middenlaan, waar de neoclassisistische gevel van de voormalige schouwburg verrijst.

Maar maak gerust een omweg langs de Hermitage, over de Walter Süskindbrug en het Jonas Daniël Meijerplein – waar de Dokwerker staat, en de Portugese Synagoge, en het Joods Historisch Museum. Een historische wandeling, laat dat duidelijk zijn. U loopt van de plek waar ogenschijnlijk normale mensen een geanimeerde discussie voerden over de mogelijkheden om ons land etnisch te zuiveren, naar de plek die als hét symbool geldt van de laatste keer dat zoiets daadwerkelijk is geprobeerd.

Spoiler alert: het is ze destijds bijna gelukt.

Het is maar een half uurtje lopen van De Balie naar de Hollandsche Schouwburg. Of twintig minuten met de tram.

Advertisements

One Comment

  1. Ik moest er ook nog aan denken. De laatste weken een tv-serie gezien over een Nederlander die Joden aangaf na ze eerste te hebben beroofd. Dat vond ik heel erg om te zien.
    En nu lijken wij weer die kant op te gaan. IK begrijp niet dat iemand bij zijn volle verstand, een historicus nog wel, dit kan schrijven. Heeft Rutte dan niet geleerd?
    Triest!!

Comments are closed.