Profileren

Toen Mohammed Atta op de elfde september 2001 in Boston aan boord ging van American Airlines vlucht 11, zag hij er keurig uit. Met zijn zwarte broek, blauw overhemd en schoudertas leek hij op een zakenman van Mediterrane origine zoals er in de VS honderdduizenden moeten zijn. Hij voldeet niet aan ons beeld van een terrorist. Althans, niet in 2001.

In 2014 werd Massimo Carminati gearresteerd. Het voormalig lid van de extreemrechtse terreurbeweging Nuclei Armati Rivoluzionari en de beruchte Magliana-bende  werd klemgereden in zijn auto: een witte Smart. Hij stond toen volgens het openbaar ministerie aan het hoofd van een omvangrijk corruptienetwerk dat bekend is geworden onder de naam Mafia Capitale: de ‘Hoofdstadmaffia’.

Ik begrijp waarom er mensen zijn die verbaasd reageren op de controle van een doodnormale auto vol vakantiespulletjes van een op het oog Nederlands gezinnetje bij Schiphol. Toch maken zij een denkfout.

a241_mohamed_atta_leather_2050081722-16519

Mohammed Atta met baard, ong. 1998


Stel je even voor dat de Marechaussee op Schiphol auto’s van Nederlands uitziende mensen allemaal ongecontroleerd door had gelaten. Wie denk je dan dat een (islamitische) terreurgroep aanwijst om de aanslag te plegen? Een kerel met woeste baard, zwarte krullen en een pakol? Of toch maar een gladgeschoren blonde gast met een Heineken-shirtje en een afritsbroek?

Stel je even voor dat de politie in Amsterdam alleen jonge allochtonen in dure auto’s aan de kant zet voor controle. Nou ja, “stel je voor,” dat schijnt de realiteit te zijn. Wat voor auto zou ik dan gebruiken om 80 kilo cocaïne en zes Kalasjnikovs van de Bijlmer naar Buiksloot te brengen? En wie liet ik die auto besturen? Dat lijkt me geen moeilijke keuze, of wel? Ga er maar van uit dat wie en wat de politie werkelijk wil ‘vangen’ al lang en breed in Micra’s of Panda’s langs de controles rijdt.

Etnisch en anderszins profileren is een zwakte in de beveiliging. Door naar de buitenwereld opzichtig te communiceren waar je op let en wie je uit het verkeer pikt, vertel je precies wat je moet doen om wél door de mazen te glippen. Het resultaat is dat je alleen de stommelingen vangt, terwijl de slimmeriken over het algemeen het gevaarlijkst zijn.

 

 

Advertisements