De moslimburgemeester

Taal is een complex geheel van subtiliteiten. U begrijpt onmiddellijk het woord moslimkerk, ook al gebruiken we dat woord nooit. Het is een kerk voor moslims – een moskee dus. Je zou ook kunnen spreken van een islamitische kerk: de betekenis is dan hetzelfde. Maar het bijvoeglijk naamwoord islamitisch heeft een ruimere betekenis dan het voorvoegsel moslim-.

Het bijvoeglijk naamwoord is een nadere aanduiding die wat minder nauw met het onderwerp verbonden is. Zeker, Job Cohen was een Joodse burgemeester, dat wil zeggen een burgemeester van Joodse afkomst. Maar hij was geen jodenburgemeester. Dat woord betekent ‘burgemeester van de joden’. De nare bijsmaak van het woord zal u niet ontgaan zijn. Bij jodenburgemeester denk ik aan een door nazi’s aangewezen hoofd van een ghetto, of aan een belediging aan het adres van wie door antisemitische types wordt gezien als de leider van het Joodse volksdeel.

U begreep allang waar ik heen wil. Moslimburgemeester duidt op een burgemeester voor moslims; islamitische burgemeester duidt op een burgemeester die tevens moslim is. Dat is geen subtiel verschil meer. Niet voor niets worden de meeste op etniciteit of religie gebaseerde voorvoegsels in het Nederlands vrijwel alleen pejoratief gebruikt: papenvreter, jodenclub, turkenbak, grefodorp.

Presidentskandidaat John F. Kennedy had in 1960 te maken met een sterke antikatholieke traditie in de VS en hij legde het zo uit:

I am not the Catholic candidate for president. I am the Democratic party’s candidate for president who also happens to be a Catholic. I do not speak for my Church on public matters – and the Church does not speak for me.

En dat is het tweede punt dat gemaakt moet worden. Ja, Khan is islamiet en burgemeester. Maar hij is burgemeester van Londen voor Labour, en niet voor de islam of de ummah of voor Pakistan. En hoewel het belangrijk nieuws is – vooral in deze islamofobe tijden – dat een islamiet tot burgemeester van Londen is gekozen, moeten we niet doen alsof de religie van Sadiq Khan allesbepalend is. Dat gaan binnenkort de domrechtse media al voor ons doen. Let maar op. Marck ‘Pritt’ Burema en de zijnen zitten met smart te wachten op het eerste incident in Londen wat ze op kunnen hangen aan Khan en de ‘islamisering’.

 

Advertisements