Wat is een Italiaan waard?

De diplomatieke rel rond de moord, in Egypte, op de Italiaanse student Giulio Regeni loopt hoog op. De Italianen zijn ervan overtuigd dat Regeni door het regime is gemarteld en vermoord en willen de waarheid boven tafel hebben. De Egyptenaren lijken alles op alles te zetten om te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.

Zo werd op 24 maart bekend dat de Egyptische politie vijf man heeft vermoord die lid zouden zijn van een bende, gespecialiseerd in ontvoeringen van buitenlanders. En bij hen zouden het paspoort en andere persoonlijke eigendommen van Regeni zijn gevonden, in een rood rugzakje met daarop het logo van de FIGC – de Italiaanse KNVB. Maar het rugzakje, zeggen de Italianen, is niet van Giulio.

Het lijkt erop dat we hier met een botsing van culturen te maken hebben: de Egyptenaren hebben duidelijk geprobeerd om de Italiaanse overheid een verhaal te bieden waarmee deze de boer op kan. Als jullie dit nu naar buiten brengen, dan kunnen we de zaak sluiten. Maar zo werken de dingen niet helemaal in Europa. En de Italianen denken dat ze echt de waarheid boven tafel gaan krijgen – maar zo werken de dingen niet helemaal in Egypte.

Nu ben ik er echt voorstander van dat de ouders van Regeni te weten komen hoe hun zoon om het leven is gekomen, maar ik ben me er ook van bewust dat er al vijf, naar het zich laat aanzien onschuldige, Egyptische burgers zijn vermoord – alleen maar om de Italianen tevreden te stellen. Italië heeft echter de ambassadeur in Cairo teruggeroepen voor overleg. Dat is diplomatikees voor we zijn helemaal niet tevreden.

Ik zou dat niet hebben gedaan. Het is helemaal niet ondenkbaar dat Al-Sisi nog een paar arme drommels laat afschieten in de hoop dat de Italianen de zaak laten rusten – wat de vraag oproept hoeveel Egyptische mensenlevens een dode Italiaan waard is.

Advertisements