De Europalaan

Er is een ongeluk gebeurd. Een vrouw ligt roerloos midden op de Europalaan, maar de toeschouwers doen niks. Ze praten alleen maar.

Een oude dame vraagt of iemand haar kent. Volgens mij is ze niet van hier, antwoordt een man. Die mensen van buiten weten ook helemaal niets van het verkeer in de stad, zegt een derde. Ze zouden er veel beter aan doen om in hun dorpjes te blijven. Wat komen ze ook allemaal doen hier?

Volgens mij doet ze alsof, zegt een stem. Ze simuleert. Hoe weten wij of ze daar niet gewoon is gaan liggen om aandacht te trekken? Kijk naar haar, zegt de stem dwingend. Ze ziet er niet uit alsof ze hulp nodig heeft bij het oversteken, of wel? De mensen knikken. Het is geen oud vrouwtje, het is geen dakloze psychiatrisch patiënt. Gewoon, een vrouw. Wat een aanstelster eigenlijk.

Moest die vrouw nou precies dáár lopen? vraagt iemand zich af. Mensen lopen vaak lukraak door de stad. Dan moet je ook niet verbaasd zijn dat er eens en keer iets mis gaat. In sommige steden zetten ze hekken neer zodat de mensen niet zomaar de straat op lopen. Dat moesten ze hier ook maar eens doen. De menigte knikt instemmend. Hekken. Goed plan.

Je mág hier ook helemaal niet lopen, roept iemand boos. Wat dacht ze wel! Schijt aan alle regels, en als er dan iets gebeurt, dan moeten wij daar zeker weer voor opdraaien? Laat ze verrekken! Gewoon laten liggen. Had ze maar thuis moeten blijven. Gemompel gaat door de massa. De man heeft een punt.

Er is een politieauto op de menigte af gekomen. Twee agenten stappen uit en lopen kordaat op de nog steeds roerloze vrouw af. Eentje buigt zich over de vrouw heen en roept: Mevrouw! U kunt hier niet blijven liggen! Haar collega zegt onduidelijke dingen in een microfoon aan zijn schouder en tikt dan een paar keer met zijn wapenstok tegen de schoenen van de vrouw. Geen reactie. De agenten tillen de vrouw met zijn tweeën half op en zo slepen ze haar van de weg af, de berm in. Ze zorgen ervoor dat ze niet in het bloemperk komt te liggen, waar de gemeentelijke narcissen volop in bloei staan.

De mensen lopen door, de politieauto rijdt weg, en in de Europalaan komt het verkeer weer snel op gang.

 

 

Advertisements