Pasen in Pyongyang

Hoofdschuddend lezen we het nieuws over de Amerikaanse student die in Noord-Korea tot 15 jaar strafkamp is veroordeeld omdat hij een propagandaslogan van de muur van zijn hotel had gehaald. Wij begrijpen zijn daad maar al te goed: zulke dingen zijn goud waard in een studentenkamer. Hoe riskanter, hoe beter. Een huisgenoot van mij kwam ooit thuis met het bord met de openingstijden van de Préfecture de Police in Parijs. Zelf van de muur geschroefd na een paar glazen Kronenbourg. Ik bedoel maar.

De Koreanen zien dat anders. Amerika is de Grote Boze Vijand en de student heeft de slogan natuurlijk verwijderd om de moraal van de Glorieuze Koreaanse Arbeider te ondermijnen. Het land verkeert in een staat van totale paranoia en wie niet écht gelooft dat de student een agent is van de CIA, die zal in ieder geval de propagandistische waarde van het proces begrijpen. Want het Noordkoreaanse volk moet er nog dagelijks van overtuigd worden dat Amerika de vijand is, al is de oorlog alweer 63 jaar geleden afgelopen.

Die malle Noordkoreanen toch! Toch zijn wij hard op weg om hun voorbeeld te volgen. Als de reclamejongens van de HEMA rond Pasen over voorjaar en verstopeieren beginnen,  denkt menigeen dat het bedrijf buigt voor de islam. En hoewel de folder en de website van het bedrijf verder vol staan met verwijzingen naar Pasen, en er dus geen sprake van is dat het feest in de ban is gedaan, blijven diegenen die de propagandistische waarde van dit verhaaltje begrijpen, het vuurtje opstoken. Want het Nederlandse volk moet er dagelijks van overtuigd worden dat de islam de vijand is.

En wat is er nou helemaal gebeurd? De HEMA heeft geprobeerd om zich in het publicitaire paasgeweld te onderscheiden van de rest. Net als Jamin, trouwens. Er is geen aanleiding om te geloven dat dit moet van de islam – er is zelfs geen aanleiding om te geloven dat moslims zich storen aan Pasen. Er is helemaal niks, er is niet eens een islamitische student die ergens een bordje ‘Pasen’ heeft verwijderd. Maar een deel van het land verkeert in een staat van totale paranoia, en zoals Noord-Korea overal de hand van de Grote Boze Vijand in ziet, zo zien onze landgenoten overal de hand van de Grote Boze Islam in.

Het land ontkerkelijkt bovendien in ras tempo. Komt de PVV straks met een voorstel om de term Pasen te verplichten, net als ze met Zwarte Piet hebben geprobeerd? De Kamer, gehoord de beraadslagingen, stelt vast dat winkelketens verplicht moeten worden om artikelen voor christelijke feestdagen duidelijk met de naam van de desbetreffende feestdag te markeren, en gaat over tot de orde van de dag. Dat ze overal een stickertje op moeten plakken. LET OP! PAASARTIKEL! of VERSIERING VOOR KERSTFEEST.

Als we op die manier ons erfgoed moeten beschermen, zoals mijn moeder die mij altijd nadrukkelijk Zalig Pasen wenst, want zo zeggen wij dat als goede katholieken, hang dan maar meteen overal lekker moraliserende propagandaslogans op.

 

Advertisements