Zijne Excellentie de Minister

Je kunt als burger een minister verbaal niet te hard bestoken. Een minister vertegenwoordigt de macht, heeft de staat achter zich, en onbeperkt toegang tot de landelijke media. Het is een zielige vertoning om als minister wild om je heen te slaan om burgertjes terecht te wijzen. En het is gevaarlijk dat niemand – ook ik in eerste instantie niet – dat meteen herkend heeft.

We herkenden het niet omdat hij ook de andere kant aanpakt, hunnie, en dat vinden we lekker. Fijntjes wijst hij op de onjuistheden in het onfrisse gebral van extreemrechts, voordat hij ook ter linkerzijde enige vegen uitdeelt. Voor ieder wat wils – zo herkennen we de hedendaagse PvdA’er weer. Nooit een heldere keuze maken en altijd schipperen. De partij van de kool en de geit, een middenpartij zonder smoel en zonder richting.

We herkenden het niet omdat we de minister mens zagen worden, en ook dat vinden we lekker. Al lezen we de Privé niet en kijken we geen Shownieuws, niets menselijks is ons vreemd. We lezen tussen de regels door de PIJN van MINISTER LODEWIJK ASSCHER die zijn familiegeschiedenis… enzovoort. Santegoeds zou er wel raad mee weten.

En we zagen zo niet dat de minister voor het gemak even de kretologie van het bralvolk ter linker- en rechterzijde, van zionistenhond tot moslim hol (sic) op één hoop veegt met de felle, maar gedegen onderbouwde kritiek van Peter Breedveld, daarbij handig leunend op het legertje van trollen die hem sinds jaar en dag proberen kapot te maken. En niet alleen Peter Breedveld, nee: Peter Breedveld cs, cum suis, ‘en de zijnen’. Wie dat zijn? Hij noemt ze niet, maar het geurt hevig naar de ‘Breedveldbende’ die van hetzelfde legertje trollen afkomstig is, en waar ik kennelijk ook bij hoor.

Dat is geen wild om je heen slaan meer, dat is kaltstellen. Op de eenvoudigst denkbare manier, zonder op ook maar één argument in te gaan. En argumenten, daar zit Breedveld niet om verlegen. En cum suis ook niet. Ook ik heb her en der beschreven hoe veel gevaarlijker de ‘normale’ partijen zijn die PVV-achtige standpunten innemen, dan de PVV zelf. Ik had kunnen schrijven dat Asscher de gevaarlijkste racist van Nederland is. Ik heb het niet gedaan, want ik heb me eigenlijk nooit zo met Asscher beziggehouden. De mortibus nil nisi bono, nietwaar, en de PvdA is op sterven na dood. Breedveld heeft het ook niet geschreven, zelfs zijn fanatiekste trollen vinden het bewijs niet. Maar er is een punt van te maken, een punt dat stukken, heu, dieper gaat dan het kruipen in een moslim hol.

Laten we ervoor waken dat we niet in Italiaanse toestanden terechtkomen. Ministers die zich oppermachtig voelen vanwege hun positie, die zich de hele dag bezighouden met aangifte doen tegen wie het waagt om hen ergens op aan te spreken, en die omringd zijn door tassendragers en advocaatjes die amechtig proberen zich omhoog te trekken aan de jaspanden van Zijne Excellentie. En journalistjes. Laten we de journalistjes niet vergeten. Eenmaal voorzien van toegang tot de minister veranderen ze in kritiekloze doorgeefluikjes van het ministerieel gebazel. Want ze willen hun ingangen in het palazzo van de macht niet kwijtraken.

Je kunt als burger een minister verbaal niet hard genoeg bestoken.

 

Advertisements