Terug naar Dachau

Ik was in 2014 in Dachau. Ik schreef er toen over, een persoonlijke beleving die geen politieke inhoud verdroeg. Vandaag is het moment aangebroken om op mijn schreden terug te keren naar die zware dag in augustus, toen S. en ik vanuit München het voormalige concentratiekamp bezochten.

In een uitstalkast in het museum vond ik een briefkaartje aan senator H.B. Wiardi Beckman van de SDAP, de voorloper van de PvdA.

wiardiDen Haag, 1 April 1943.

Lieve, beste Stuvel,

Prettig, je brief uit Vught te krijgen en iets van je te hooren! Ik zal je gauw tandpasta bezorgen, hoor! Nu zit je intusschen in Haaren en misschien kreeg je onzen brief van 10 dagen geleden. Dan weet je al, dat Annekeetje geopereerd is, dat dat prachtig verloopen is en ze nu nog lekker rustig ligt aan de Prinsengracht Amsterdam. Ik ga zoo dadelijk naar haar toe met wat bloemetjes uit jouw naam. Het is fijn, haar daar zoo even rustig te kunnen opzoeken en ze schreef me net, dat ze mooi opknapt. Hartelijke groeten en veel liefs van Moeder, Riet en de kinderen.

Je zus Wil.

‘Stuvel’ stierf in 1945 op 41-jarige leeftijd in Dachau. U kunt dat opzoeken, ik hoef het internet niet voor u over te schrijven. Dan vindt u ook dat hij postuum het Verzetskruis heeft gekregen. Als Engelandvaarder, als medewerker van het illegale Parool.

De eerste gevangenen van Dachau waren leden van linkse politieke partijen in Duitsland: het kamp is, net als vele andere kampen die later berucht zijn geworden vanwege de Holocaust, in eerste instantie gebouwd voor de grote aantallen linkse politici die Hitler meteen in 1933 liet arresteren. Ook dat vertelt het museum u. En internet. En honderden controleerbare historische bronnen. En zelfs de krant uit 1933. Hitler liet communisten, socialisten en sociaaldemocraten arresteren. Niet de conservatieven, die hem aan de macht hadden geholpen; niet de industriëlen, met wie hij tot aan het bittere einde samenwerkte; maar linkse politici.

Ik ben het inmiddels meer dan zat dat deze slachtoffers van de nazi’s door totaal ongeïnformeerde Wilders-fanaatjes door het slijk worden getrokken als waren zij de nazi’s. In Nederland, in Frankrijk, in Italië – overal in bezet Europa stonden linkse mensen in de voorste linies van het verzet tegen de nazi’s en de fascisten. Sociaaldemocraten als Wiardi Beckman. Communisten als Hannie Schaft en Ab Menist. En ze waren de enigen niet, zeer zeker niet, want met hen streden religieuzen van alle gezindten, liberalen, oud-militairen. En zij vielen voor de vrijheid – tezamen met die anderen vielen deze linkse mensen voor uw vrijheid. Bij bosjes.

En u? U demonstreert samen met mensen die de Hitlergroet brengen. U trekt op tegen AZC’s onder leiding van mensen die bekende neonazi’s zijn – volgelingen van Adolf Hitler, niets meer en niets minder. U wilt een bevolkingsgroep uitsluiten, afzonderen en verjagen. U bekladt AZC’s met nazi-leuzen en hakenkruisen. U gelooft elk woord van uw politieke leider. U roept op internet dagelijks op om mensen te vergassen, met atoombommen te bestoken, te beschieten. U vergelijkt mensen met beesten.

Van uw soort zijn er in de oorlog óók velen gevallen. In NSB-pak of Duits uniform.

220

KZ Dachau – standbeeld bij Barack X. Eigen foto.

 

Advertisements

7 Comments

 1. Rob, ze voelen zich helemaal niet aangesproken, ze laten zich hun speeltje niet afnemen, zij hebben het goede voor voor hun eigen kinderen, zij zijn trots dat ze voor die kinderen en zichzelf opkomen tegen een vijand die in essentie onzichtbaar is — de ergste vijand van allemaal.

 2. Wat een achterlijke fucktard ben je toch! De enige ‘nastines’s nowadays’ in NL zijn die smerige kutmoslims en achterlijke linkschgekkies zoals JIJ! HYPOCRIETE LUL!
  Jij bent tenminste opgedonderd, nou de rest nog!
  DIAF BRAINDEAD SICK FUCK!

 3. Je bent zo fucking dieptriest, je hebt geen reacties!
  En als je ze krijgt doe je huilie huilie en verwijder je! LUL!

  1. Grappig ik reageer hier blijkbaar op een verwijderde reactie.

   Wel meneer FUkan laat ik dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om je te vertellen dat jij de enige fucktard bent hier.

 4. En dit achterlijke blog van je vol LEUGENS!
  En geschiedvervalsing!
  En het zijn smerige kut homohaters en jodenhaters zoals JIJ die de neo-nazi’s zijn!
  HYPOCRIETE LUL!
  DIAF BRAINWASHED FUCKTARD!

Comments are closed.