Niks mee te maken

Het kwaad, dat zijn altijd de anderen. Dat schoot me te binnen toen ik eergisteren een tweet las van een man die beweerde dat hij nooit Aziatisch eten mocht op 7 december – Pearl Harbor Day – van zijn ouders. Zijn ouders geloofden kennelijk dat ‘Aziaten’ de Amerikaanse marinebasis op Hawaii hadden aangevallen. Ik bedacht nog een grapje over ons Europeanen die op 10 mei helemaal niet eten mochten, vanwege de Europeanen die Europa toen aanvielen. Een grapje wat de vreemde hersenkronkels van de moderne mens meteen duidelijk maakt. Want waren het geen Europeanen dan? Net als wij?

Maar zo werkt dat dus niet. Neem nu als voorbeeld de hier zo beruchte corruptie. Een Europeaan zou zeggen: corruptie is Italiaans. Maar een Noord-Italiaan zou daarop antwoorden dat het Zuid-Italiaans is. En een Zuid-Italiaan zegt daarop dat er vooral in Calabrië corruptie is. Uit ervaring kan ik u precies vertellen hoe de calabresi daarop reageren: corrupt zijn ze in Locri of de Serre, in Gioia Tauro of Rosarno. En in die oorden vertellen ze u dat ze corrupt zijn op het gemeentehuis. Let op hoe het geografisch gebied steeds kleiner wordt, maar vooral hoe elke spreker onmiddellijk zichzelf buiten het probleem plaatst. Het zijn altijd de anderen.

28priestssalutehitler

Nee, ze zwaaien niet naar de Paus…

En we doen dit allemaal. Geen Westerling die het in zijn hoofd haalt om de Holocaust als een Westers probleem te beschouwen – hoewel daar héél veel voor te zeggen valt: de Holocaust was het resultaat van eeuwen Europees, ja zelfs christelijk antisemitisme en maakte gebruik van moderne Westerse technologie. Maar de Holocaust, vinden wij, dat waren de Duitsers. In Duitsland zeggen ze dat het NS-regime verantwoordelijk was, en zelfs voormalige SS’ers wisten de zaak soms nog zo te draaien dat wat er in de kampen gebeurde, niets te maken had met hun Waffen-SS. Zij waren immers ‘gewoon elitesoldaten’ en die deden ‘zulke dingen’ niet.

Zo is er geen christen die gelooft dat schietpartijen bij abortusklinieken, de Ku Klux Klan, de genocide in Rwanda of het Verzetsleger van de Heer te maken hebben met de paus, het Nieuwe Testament of de Wereldraad van Kerken. Om over de maffia nog maar te zwijgen – toch houden feestelijke processies op de gedenkdag van een lokale heilige nog regelmatig halt voor het huis van een boss, bij wijze van eerbetoon. De dragers van zo’n heiligenbeeld worden dan ook door de plaatselijke maffiosi aangewezen. Pas sinds korte tijd wordt aan deze praktijk daadwerkelijk iets gedaan. Maffiosi zijn – of vinden zichzelf – uiterst religieus, al hebben een aantal pausen duidelijk gemaakt dat ze niet welkom zijn in de kerk als zij zich niet afkeren van de zonde.

Het is dan ook niet vreemd dat moslims precies hetzelfde doen wanneer ze worden geconfronteerd met Da’esh en aanverwante terreurgroepen. U mag misschen wel denken dat ‘moslims’ om zich heen hebben geschoten in Le Bataclan, maar een sji’iet zal stellen dat het soennieten waren. Een soenniet zal u vertellen dat het salafisten waren en een salafist zal ze wellicht jihadi’s noemen, of wellicht gewoon ‘beesten’.

Talloze islamitische geestelijken hebben er al op gewezen dat de leer van Da’esh weinig te maken heeft met de islam, en nog minder met de ‘zuivere’ islam, maar het weerhoudt hen er niet van om met de Koran en de shahada te blijven zwaaien. Zoals in Napels of op Sicilië de grote maffiabaas de mammasantissima – de Allerheiligste Moeder (de Maagd Maria dus) heet. Zoals in Oeganda kindsoldaten sterven in een intens smerige oorlog uit naam van de Heer. Zoals in Rwanda 7000 mensen werden afgeslacht dankzij nonnen.

Elke ideologie en elke godsdienst leent zich voor misbruik. En ieder van ons zal in de eerste plaats alle schuld voor misstanden buiten de eigen groep zoeken. Die nonnen hebben het katholicisme niet begrepen, die Kony met zijn Verzetsleger is gek, de SS waren Duitsers, ‘pro life’-moordenaars overtreden het Vijfde Gebod, de paus heeft de maffia geëxcommuniceerd… en Da’esh zondigt tegen de Koran. En dus hebben wij, katholieken, moslims, christenen, Europeanen daar allemaal niets mee te maken.

 

 

Advertisements