En als het nou jouw dochter was?

Venetië. Stad van de Brug der Zuchten, die u ongetwijfeld kent, maar ook van het Venetiaans nationalisme dat aan de basis stond van de Lega Nord – de afscheidingsbeweging die zich probeert te heruitvinden als nationale anti-immigratiepartij. Stad ook waar Valentina Soresin werd geboren. De 28-jarige werkte aan de Sorbonne in Parijs, was vrijwilligster voor Emergency, en werd in Le Bataclan door terroristen vermoord.

Gisteren werd zij in haar geboortestad naar haar laatste rustplaats gevaren, vergezeld van mooie woorden van de president en de premier en zelfs een boodschap van president Hollande, voorgelezen door minister Pinotti van Defensie. Maar laat ik geen woorden vuil maken aan de woorden van politici – hoewel we bij dergelijke gelegenheden altijd politici willen zien, is wat ze zeggen slechts zelden een verrassing.

Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders waren aanwezig de rooms-katholieke patriarch van Venetië, monsignor Moraglia; de opperrabbijn van de stad, Scialom Bahbout; en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, onder wie een imam en de voorzitter van de Vereniging Italiaanse Moslimgemeenschappen, Izzeddin Elzir. Ook Lega Nord-prominent Luca Zaia, de president van de regio Veneto, was aanwezig maar hij sprak niet.

Rabbijn Bahbout vertelde hoe de Joden geloven dat de rechtvaardigen nooit sterven, en dat de wereld geschapen is voor mensen zoals jij die de ontvangen gaven willen delen. Elzir zei: Jouw moordenaars hebben gefaald, want ze zijn er niet in geslaagd om ons te doen haten en vandaag zijn we allemaal bijeen voor jou. Patriarch Moraglia verzekerde de terroristen dat we nooit, nooit, met u zullen delen datgene wat helaas aan u toebehoort: de haat. Op geen enkele manier zullen wij u die overwinning toestaan. Valeria zou het niet willen. U zult er niet in slagen om ons tot haat te brengen. 

U kent ze wel, die mensen die een ander graag toebijten dat ze wel anders zouden piepen als het hun dochter was. Venetië, Italië, de familie Soresin heeft hen gisteren op waardige wijze van repliek gediend.

 

 

 

Advertisements