De schapen van Abou Jahjah

Dat de VRIJHEIDVANMENINGSUITING!!111!-reflex niet voorbehouden is aan zekere rechtspopulistische Nederlandse media zagen we gisteren in de timeline van Dyab Abou Jahjah die het verzoek van de Belgische federale politie om twitterstilte negeerde en iets vertelde over een actie die aan de gang was in zijn straat.

Natuurlijk moest hij er de meningsvrijheid en burgerrechten bij halen, hoewel niemand had gezegd dat er iets verboden was. RaiNews24 ging de hele tijd gewoon door met live berichtgeving door een kleumende journaliste die van afzetting naar afzetting reed en zo wist te melden dat er schoten waren gevallen in Molenbeek – terwijl u kattenfoto’s zat te kijken. Zij deed dat in het volle zicht van politie en leger, en niemand greep in.

Er zijn geen burgerrechten geschonden, gisteravond, althans niet op Twitter, en niemand heeft de vrije nieuwsgaring een strobreed in de weg gelegd. Er lag een verzoek – geen gebod – van de politie en iedereen die daar drie seconden over nadenkt, kan dat goed begrijpen. Een verdachte is lastig te pakken als hij via sociale media precies kan volgen wat de politie aan het doen is.

Om nu de mensen die aan zo’n verzoek gehoor geven ‘schapen’ te noemen, lijkt me belachelijk. Dan is ook iedereen die in Abou Jahjah’s gekoketteer met zijn imago van recalcitrante mediapersoonlijkheid trapt, een schaap, en zijn wij een wereld van schapen.

En wellicht is dat wel de les die we moeten trekken uit het feit dat een Europese hoofdstad drie dagen lam kan worden gelegd vanwege terreurdreiging. ‘s Nachts, zegt men hier in de streek, komen de wolven naar beneden. Wij kruipen bij elkaar in de stal en luisteren naar hun gehuil. Er zijn schapen bij die heel dapper doen en er zijn schapen bij die heel bang doen – maar schapen zijn we, allemaal.

Advertisements

6 Comments

   1. De suggestie dat veiligheid moet prevaleren en dat andere mensenrechten daar inferieur aan zijn. Dat vind ik al eng als het van repressieve politici komt, laat staat van een in principe a-politieke overheidsdienst.

    1. Maar het ging a priori niet om mensenrechten want er is niets verboden. Het ging om het maken van precies die keuze die zij beschrijven.

     1. In het geval van Abou Jahjah ging het daar niet om, met dat betoog ben ik het eens. De politie maakt er hier naar mijns inziens echter een universeel en principieel statement van.

Comments are closed.