De autoverkoper

Soms hoor ik wel eens iets over de enige andere Nederlander hier in de streek – laat ik hem De Vries noemen. Eerst werd mij vooral gevraagd of ik De Vries kende, en toen wij onze auto kochten, bleek deze De Vries bij de Volkswagendealer gewerkt te hebben. Tegenwoordig verkoopt hij auto’s van het Indiase merk Tata. Niet erg veel, aan het straatbeeld te oordelen.

Stel je dat eens voor. Op maandag haalde hij mensen over om een Volkswagen te kopen en op dinsdag om een Tata te kopen. Duitse degelijkheid of Indiase, hum, voordeligheid – het maakt voor een verkoper niet uit, hij heeft er zijn praatje voor klaar. Affiniteit met het product is een dingetje uit het verleden, toen ondernemers nog dachten dat de medewerker ergens in moest geloven.

Met de politicus is het dezelfde kant op gegaan. Op maandag verkocht hij nog solidariteit, samen de schouders eronder, en zorg voor de zwakkeren in de samenleving, en op dinsdag bleken er ineens kut-Marokkanen te bestaan. Want wil het volk gescheld op allochtonen horen? Dan krijgt het volk dat te horen. Een politicus die gelooft in wat hij verkoopt, is een dingetje uit het verleden.

Het gevolg kennen we: alle politici zijn op de strontkar van de vreemdelingenhaat gesprongen. Een tegengeluid is niet meer te ontdekken, want de taak van de politicus is het aan de man brengen van zijn partij en dat doe je door het volk te geven wat het wil. Wat er met het land gebeurt, boeit niemand meer; enige toekomstvisie valt niet meer te ontdekken. Elke vier jaar moet je stemmen ronselen dus wie maalt er nog over hoe we er in 2025 voorstaan?

En zo gaat u allemaal richting een premierschap van Geert Wilders – een ondemocratische, extreemrechtse demagoog die vooral heeft geprofiteerd van het feit dat alle andere partijen hem gelijk lijken te geven, omdat ze allemaal bevestigen wat zijn aanhang wil horen.

Want zoals het volk geen Indiase surrogaatauto’s met verouderde Japanse techniek wil kopen, zo wil het volk niet op een surrogaatpartij met verkapte PVV-standpunten stemmen. Niet als ze voor hetzelfde geld ook op de echte PVV kunnen stemmen.

Advertisements