‘Waar is de gulle humor gebleven op heden’

Een eigenaardig en verwarrend artikel in De Volkskrant laat Nederlandse humoristen zeggen dat de enige humor ‘politiek incorrecte’ humor is; humor ten koste van groepen minderheden dus, en waarin de schrijver de dood van de humor toeschrijft aan de Zwarte-Pietdiscussie.

Het stuk opent met de gotspe aller gotspes: Paul de Leeuw die klaagt dat hij geen grappen meer over de islam durft te maken. Paul de Leeuw, u weet wel, die laffe zak hooi die bedreigd werd, niet om een Mohammed- maar een Wilderscartoon, waarna hij niet wist hoe snel hij de plaatser ervan op hoge toon moest veroordelen. Paul de Leeuw, die bij mijn weten nog nooit een grap over de islam gemaakt heeft, over over enig ander maatschappelijk relevant onderwerp.  Halloooo, boppers! Rot op, vent.

En dan is er Hans Teeuwen die ‘om de censor heen werkt’ om toch de dingen te zeggen ‘die hij belangrijk vindt’. Ja, dat is precies het probleem met Teeuwen – hij denkt dat hij iets wezenlijks bij te dragen heeft aan het debat, terwijl hij niets anders doet dan continu platte clichés herhalen. De reacties onder die video zeggen genoeg – Teeuwen moet blogjes gaan pennen voor Jalta in plaats van de mensen wijsmaken dat hij humorist is.

Het post-Fortuyntijdperk waarin alles gezegd moest worden, is definitief voorbij en heeft plaatsgemaakt voor een behoudender klimaat, onder andere aangewakkerd door de Zwarte-Pietdiscussie.

Want we weten allemaal dat Fortuynisten grote voorvechters van de vrijheid van meningsuiting waren, en dat in die tijd alles gezegd kon worden. Het waren de dagen waarop alle kritiek op Pim Fortuyn als demonisering werd weggezet; het hierboven aangehaalde verhaal over de Wilders-cartoons was er een nawee van. Niets mocht gezegd worden over Pim en Geert, de boven alle kritiek staande superhelden van rechts Nederland. Het regende – en het regent nog steeds – bedreigingen en het complete Nederlandse debat is nog altijd doortrokken van angst voor rechtse woede.

Maar nee, het is godverdomme de Zwarte-Pietdiscussie die de Zwarte Piet krijgt toegeschoven. De Zwarte-Pietdiscussie die begon toen agenten bovenop een aantal demonstranten doken die een trui aan hadden met een onwelkome mening. Gooi dat maar eens voor de voeten van Hans Teeuwen met zijn ‘censor’. Geen bromsnor heeft hem ooit het spreken onmogelijk gemaakt, of wel?

Het artikel drijft op de gedachte dat humor pas humor is als er minderheidsgroepen worden beledigd. Want als je humor zou moeten maken waarbij je niets of niemand kwetst, raakt of aanvalt, blijft er echt weinig meer over, aldus Jan-Jaap van der Wal. Leg dat eens uit aan Jon Stewart, bijvoorbeeld, die lange tijd een bijzonder populair humorprogramma heeft gedraaid, waarin geen homo’s, moslims of etnische minderheden te kakken werden gezet.

Geen humor is zo gemakzuchtig als “Ha ha, zij zijn anders” roepen, als je zaal vol zit met mensen zoals jij. Niet gek dat ze dat op universiteiten in Amerika niet meer pikken – op dat niveau mag je wat beters verwachten. En als je dat basisniveau niet weet te ontstijgen, moet je niet klagen dat het publiek “politiek correct” is geworden – dan moet je een andere baan zoeken.

Advertisements

One Comment

  1. Doe de wereld een plezier en PLEEG ZELFMOORD! SICK FUCK!
    Vieze vuile gore gehersenspoelde hypocriete linksche rat!
    Knettergek ben je! Met je achterlijke samenzweringstheorieën! Vies vuil goor kut aluhoedje!
    En smerige linksche dhimmi rat! STERF LUL!

Comments are closed.