Motor

Voor vandaag is in Nederland ernstige smog voorspeld die ook bij gezonde mensen klachten kan veroorzaken. Maar in het land van de neoliberale waan en het permanente verkeersinfarct kon er van regeringswege niet eens een adviesje vanaf om de auto te laten staan. Nederland, waar elke week weer een andere sector van het bedrijfsleven tot motor van de economie wordt verklaard, moet immers doorrrrr.

En dus zit u allemaal in uw auto met de airco op standje Timboektoe, in de file op weg naar het strand of naar Utrecht. Logisch ook, want in het Nederland van de VVD kan de regering moeilijk van de mensen verlangen dat ze gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk kapot. De hooligans van het neoliberalisme hebben het functionerende spoorwegapparaat in stukken uiteen gereten en nu is er voor elk seizoen een excuus om minder treinen te laten rijden. In de winter is het sneeuw (5mm), in de herfst blaadjes op de rails en in de zomer kromtrekkende rails. En in de lente zijn er vertragingen wegens onderhoud. En als u dat alles op de koop toe wilt nemen, moet u de geprivatiseerde crisiswouten nog zien te ontwijken.

4121620500_5e03352658_zEn al zou de regering van VVD en VVD-light u adviseren om de auto te laten staan, dan kan zij rekenen op de woede van strandtenthouders, terrasuitbaters en pretparkexploitanten, alsmede de Shell en de Esso. Mensen moeten nu eenmaal op pad, ‘nieuwe’ haring van twee jaar oud happen of schraal, lauw en veels te duur bier met liters tegelijk achterover slaan. En op pad, dat doen Nederlanders in Vollendete Bequemlichkeit in hun hoogwaardige koekblikjes. Ze weten niet beter.

In sommige steden wordt bij smog het autoverkeer beperkt of zelfs stilgelegd, maar dat zijn allemaal steden in knoflooklanden. Dat moeten we niet willen. Milieuproblemen? Gezondheidseffecten? Ach, wie dan leeft, wie dan zorgt, nietwaar? Vraag maar aan onze ouderen. Die zeiden dat vroeger al en ze moeten nu inderdaad voor zichzelf zorgen. Dat ze in Milaan hebben onderzocht hoeveel scholen dicht bij drukke verkeerswegen staan en hoeveel troep die kinderen elke dag inademen, dat moeten zij weten. Milaan ligt in Italië en u weet hoe het met de economie daar is gesteld. Dus daar kunnen we niet aan beginnen.

Onze mobiliteit is de motor van de economie. Net als Schiphol, de Rotterdamse haven, de glastuinbouw, Philips, Shell, de NAM, DAF, de transportsector, Blumen aus Holland, stamboekvee, André Rieu en Goudse kaas. En al die motoren moeten 24 uur per dag, 7 dagen in de week volop draaien. Koste wat kost.

Advertisements

One Comment

  1. In de lente is het niet alleen het onderhoud, ook de afgewaaide bloesemblaadjes spelen een cruciale rol.

Comments are closed.