Heritage

Het oude Zuiden van de Verenigde Staten slaagt er maar niet in om het afschuwelijke verleden van slavernij, onderdrukking en segregatie van zich af te schudden. Hoeksteen van de ‘Zuidelijke identiteit’ is de Confederate Battle Flag – ook wel de Rebel Flag genoemd. Maar het is een hoeksteen waar nogal wat mensen zich terecht aan ergeren.

confederatenavyjackIk zeg niet voor niets ‘hoeksteen’. De Corner Stone Speech, uitgesproken door de vicepresident van de afgescheiden Confederatieve Staten van Amerika (CSA), een paar weken voordat zij de Burgeroorlog begonnen, somt de redenen voor de afscheiding op. “Hoeksteen” is daarbij “het belangrijke feit dat de neger niet gelijk is aan de blanke man; dat slavernij, ondergeschiktheid aan het superieure ras, zijn natuurlijke en moreel juiste toestand is.”

Dat is waar onder die beruchte vlag voor gevochten werd, en na de Burgeroorlog raakte het ding dan ook grotendeels in de vergetelheid, om pas weer in de openbaarheid te treden in de handen van racisten, halverwege de jaren vijftig. Voorstanders van segregatie – Apartheid zoals die tot 1964 in delen van de VS in wetten was vastgelegd – herintroduceerden de vlag, bijvoorbeeld als onderdeel van de vlag van de staat Georgia. In Mississippi is de Rebel Flag nog altijd een onderdeel van de staatsvlag en bedenk daarbij dat Mississippi van alle staten van de VS het hoogste percentage burgers van Afro-Amerikaanse komaf kent – 37 procent. De vlag van hun eigen staat beledigt hen, elke dag – en dat noemt zich dan de Hospitality State.

In South Carolina, we weten het inmiddels allemaal, wappert het ding op een monument voor gevallen soldaten van de CSA op het terrein van het State House. Op hetzelfde terrein staan de standbeelden van twee senatoren: Strom Thurmond, een fervent voorstander van segregatie, en Benjamin Tillman, een white supremacist. Een derde monument eert Dr. James Marion Sims, ‘vader van de gynaecologie’, die experimenteerde op vrouwelijke slaven. Dat kun je rustig vergelijken met een monument voor oorlogsslachtoffers van de Duitse Wehrmacht met een hakenkruisvlag er op, en ernaast de standbeelden van pak ‘m beet Friedhelm Busse, Jörg Haider en Dr. Josef Mengele.

dylannroof

Dylann Roof met Rebel Flag

Ik bedoel dat niet als “Godwin”, begrijp me goed. In tegenstelling tot sommige Zuidelijke staten in de VS herdenkt Duitsland de gevallenen van de oorlog zonder de ideologie die ertoe leidde, te verheerlijken. Hoog tijd voor The Old South om het voorbeeld van onze oosterburen te volgen.

Advertisements

One Comment

  1. Vergelijk ook eens de Confederate Battle Flag met die van de seperatisten in Oost-Oekraïne.

Comments are closed.