Daar is de vrijheid weer…

Het is wel een dingetje, die vrijheid. Jullie willen maar niet begrijpen hoe het werkt. Hij schijnt tegenwoordig al in gevaar te komen als iemand laat weten het ergens mee oneens te zijn. Met andere woorden: de vrijheid komt in gevaar als iemand er gebruik van maakt. Ik weet het, ik had het zelf ook niet zo kunnen bedenken.

Maar het werkt ongeveer zo. Stel, Valtifest organiseert een Hottentottententen-tentoonstelling. Stel nu dat Quinsy Gario aan Valtifest laat weten niet zo gelukkig te zijn met die naam. En stel nu eens dat Valtifest besluit om deze dan maar te veranderen. Is dat een aanslag op de vrijheid? Natuurlijk niet. Hoe kan de vrijheid waarmee Gario zijn mening uit, een aanslag op diezelfde vrijheid zijn? En hoe kan een in alle vrijheid door Valtifest genomen besluit een aanslag op de vrijheid zijn?

Ge meugt tegeswoordigs niks meer zeggen!, roept hier iemand. Dat klopt niet. Annabel Nanninga mag gewoon blijven doorpruttelen over dobbernegers. Albert Heijn mag de schappen vol leggen met negerzoenen. Valtifest mag een hottentottententen-tentoonstelling organiseren, desnoods inclusief als “hottentot” geschminkte blanke figuranten. En Martin Simek mag over zwartjes brabbelen tot hij een ons weegt. Alles mag, geen wet of regel staat deze uitingen in de weg.

Het probleem is dus niet onze vrijheid, want die is niet in het geding. Het probleem is dat sommige mensen er niet tegen schijnen te kunnen dat deze vrijheid voor iedereen geldt.  Tsja, dan kun je Überhipster van de twitters zijn én copywriter, maar dan heb je dus gewoon geen fuck van vrijheid begrepen. Of je moet de vrijheid bedoelen om zonder tegenspraak van alles te doen en te roepen. In dat geval wens ik je veel plezier in je eentje op een onbewoond eiland.

Advertisements