De demonisering van Renzi

Gisteravond zag ik de populaire komiek Maurizio Crozza premier Renzi nadoen – een vast onderdeel van zijn programma Crozza in Wonderland. Hij stond deze keer op een balkon, handen in de zij, kin omhoog, en riep de leus die alle Italianen kennen: Credere, Obbedire, Combattere, oftewel Geloven, Gehoorzamen, Strijden. Met andere woorden: Crozza zette Renzi neer als Mussolini.

Medaille, fascistische jeugdorganisatie GIL.

Medaille, fascistische jeugdorganisatie GIL.

Even voor de duidelijkheid. De premier van een land met een pijnlijk oorlogsverleden en een historie van politieke aanslagen wordt de dag voor bevrijdingsdag, vandaag 25 april, met de beruchte fascistische leider vergeleken. In dit land heeft nog nooit iemand van Mike Godwin gehoord. Of wacht even, misschien toch wel. Maar  commentaren over de demonisering van Renzi zijn uitgebleven. En mocht er straks een gek zijn die hem vermoordt, wat helemaal niet uit te sluiten is in een land als Italië, dan wordt Maurizio Crozza pas bij het verhaal betrokken als de moordenaar zelf verklaart dat de uitzending van gisteravond hem tot zijn daad heeft gebracht.

Hoe anders is dat in Nederland, waar je beschuldigd kan worden van de moord op een politicus die nog leeft. Want! Pim! Is! Ook! Vermoord! Tsja. Aldo Moro ook. De vader van onze huidige president, Piersanti Mattarella, president van de regio Sicilië, eveneens. En zij zijn lang de enigen niet. Maar ondanks dat, en ondanks het feit dat het met de vrijheid van meningsuiting in dit land niet altijd even goed gesteld is, doet niemand moeilijk over een vergelijking van Renzi met de Duce. Zelfs niet letterlijk aan de vooravond van bevrijdingsdag.

Nu kan Renzi deze beschuldigingen ook prima van zich af laten glijden, want al is het waar dat hij meer macht naar de positie van premier toe trekt, hij heeft verder vrijwel niets gemeen met ome Benito uit Predappio. Lastiger wordt dat als je Wilders heet en je je inlaat met Holocaust-bagatelliseerders en SS-verheerlijkers, als op jouw manifestatie bekende neo-nazi’s afkomen die de Groet brengen, en als blijkt dat jij een veel hardere, oorlogszuchtigere taal uitslaat dan wie zich openlijk bekent tot het fascisme.

Dàt is waar de schoen wringt op rechts: niet de angst voor een aanslag, maar de angst dat er in die vergelijkingen een keiharde kern van waarheid steekt. Buon 25 aprile.

Advertisements

2 Comments

  1. Dat stuk van Niemöller, waar je via via naar linkt, is werkelijk van de pot gerukt. Wat bezielt zo’n vent die zich in de tijd van de Centrumpartij zelf nog volop in het kamp van de tegenstanders bevond, vraag je je af. Ben blij dat ik de schrijfsels van die gefrustreerde gek niet constant onder ogen krijg.

    1. Niemöllers stuk is vooral totaal bespottelijk omdat hij precies datgene doet wat hij de “vijand” verwijt. En alle reageersels doen het ook.

Comments are closed.