Hoe lang nog, Parool?

Het staat er echt. Theodor Holman noemt het thuis opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers burgerlijke ongehoorzaamheid en vergelijkt meteen maar even mensen die zoiets doen met de meest verschrikkelijke organisatie uit het collectief bewustzijn:

Daarbij: ik wil juist onze rechtsstaat erkennen. Ik wil niet zijn zoals IS, die aan onze wetten lak heeft.

Wie illegalen helpt, schrijft hij, is vergelijkbaar met losgeslagen fanatici die mensen levend verbranden of publiekelijk onthoofden, en die op grote schaal moorden en verkrachten.

Echt verbazingwekkend is het allemaal niet. We kennen Holman als een man die in onnavolgbare kronkels kan redeneren om het goede slecht en het slechte goed te maken. Hij is een van de voormannen van de Umwertung aller Werten die ik al eerder heb gesignaleerd, en die in zijn geval zelfs leidde tot begrip voor de Kinderslachter van Noorwegen, Anders Behring Breivik.

We kennen dit soort opinie al van de pagina’s van Jalta en natuurlijk van E.J. Bron, die deze parel van Holman dan ook heeft overgenomen. Maar Holman schrijft voor Het Parool, een serieuze hoofdstedelijke krant. Geen hobbywebsite voor boze witmensen met een nostalgische hang naar Blut-und-Bodendenken. Je zou kunnen stellen dat een krant ook ruimte moet bieden aan halfbakken fascistoïde opinies – waarom ook niet – maar mag ik minstens verwachten dat een opinie in Het Parool gebaseerd is op feiten?

Holmans tirade tegen mensen die ‘burgerlijk ongehoorzaam’ zijn is dat niet. Het opvangen van illegalen is namelijk helemaal niet strafbaar. Het mag gewoon. De VVD zou wel willen dat het niet mag, maar dat bewijst alleen maar dat het nu dus wél mag. Niemand kan dat beter uitleggen dan juist de vrouw waar Holman op reageert (verplicht lezen!). En wat blijft er dan nog over van Holmans column? Een afzichtelijk staaltje leugenpropaganda tegen mensen die binnen de kaders van de wet een ander helpen. In een voormalige verzetskrant.

Advertisements

4 Comments

  1. U weet zich dus geen raad met vrijdenkers. Voor het vrije debat een voorwaarde.

  2. Een vrijdenker is een denker. De heer Holman schrijft meer dan hij denkt. HIj is dus meer een vrijschrijver als het ware, in de lijn van Salvador Dali’s automatisme. Dat is heel kunstzinnig dus. La méthode paranoïaque-critique. Heel chic. Holman’ s stukken kunnen zo in een galerie worden vertoond eventueel aangepast door een schaarkunstenaar.

Comments are closed.