Rokjesdag

Morgen, roepen onder andere de Telegraaf en de NOS, is het weer Rokjesdag, de dag waar alle ex-gereformeerde frusto’s al sinds half september naar hunkeren. En dat heeft niets erotisch, weet Wikipedia, maar draait volgens wijlen de ex-grefo Martin Bril wiens naam met dit fenomeen verbonden is, om de waarneming dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens en masse op straat verschijnen met blote benen en een rok.

Want erotiek, daar kleeft ook voor een ex-grefo nog het odium van zonde aan, van viesbah, van vleselijke lust en de Toorn des Heeren of op zijn minst der Buuren, dus daarmee heeft het niets te maken. Bovendien spreken we ook over Winterjackdag, Wollensjaaldag en – oh, niet? Ik meen te hebben waargenomen dat vrouwen eind september, begin oktober “als bij geheime afspraak” opeens en masse op straat verschijnen met gewatteerde winterjassen. Maar dat vindt kennelijk geen hond, kerkgaand of niet, interessant.

Het draait dus om de blote benen, om het ooh-là-là-gevoel wat een plotseling verschijnen van zo veel naar Spakenburgse maatstaven gewaagd bloot op straat teweegbrengt bij dat deel van de natie aan wie de afgelopen vijftig jaar sociale geschiedenis geheel voorbij is gegaan. Achtenveertig jaar na Phil Bloom begint heel de Nederlandse lulhannesbrigade, opgegroeid toen je op een warme dag in Scheveningen je best moest doen om een bikinitopje te vinden, nog steeds te kwijlen bij de gedachte aan blote benen in het straatbeeld. Ben je dan een zielige rukker! Moet van de vrouw het licht uit, ‘s nachts? Zit er een pornofilter op de PC? Kijkt u vanuit de forenzenfile altijd hunkerend naar voorbijfietsende schoolmeisjes in de hoop op wat jong vlees? Dan is Rokjesdag voor u.

Begrijp me goed – vrouwen in luchtige zomerkleding zijn soms een feest om naar te kijken. Ik ben niet blind en al helemaal geen zedenmeester. Maar die opgeblazen aandacht voor zoiets onbenulligs doet het ergste vrezen voor de regressie van de zedelijkheidsnormen in ons land. Jullie kunnen Rokjesdag gillen tot je erbij neervalt, maar ik verdom het om terug te keren naar de jaren vijftig.

Advertisements

2 Comments

 1. Dit is toch typisch een geval van ‘meeheulen met de vijand’. Of je gelijk hebt dat rokjesdag een gerefrustreerd fenomeen is, dat weet ik niet, feit is in ieder geval dat ik het graag mag zien, mits de dames welgevormde benen hebben (daar wil het heel vaak pijnlijk aan ontbreken) en die benen ook enigszins op kleur zijn — hoewel ik me ook weer kan voorstellen dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor melkflessen.

  Wat in ieder geval voorkomen had moeten worden (en dus blijkbaar niet gelukt is) dat is de met rokjesdag samenvallende kortebroekendag voor mannen. Met van die grijs gemêleerde hoog opgetrokken dikke sokken in sandalen en van dat lichtrode tot roetzwarte haar in fikse hoeveelheden zover het oog reikt, plus ook nog eens de tatoeages die onder het bijbehorende mouwloze T-shirt uitpiepen.

  ‘t Is zonde dat ik het zeg, maar je ruikt die lui op zo’n dag, in de supermarkt.

 2. Ook ik ben verzot op mooie rokjesdragende vrouwen, maar de eerstvolgende die in mijn nabijheid het woord “rokjesdag” zegt, krijgt een knal.
  Wat krijg ik een jeuk van dat pathetische gedoe.
  Het is al doorgedrongen tot het weerbericht op de radio, en ook reclamemakers zijn ermee aan de haal gegaan.
  Ene Johan Nijenhuis is zelfs bezig een film te maken met die titel! De musical is ook ongetwijfeld in aantocht, en het zou me niet verbazen als het over een paar jaar een officiële feestdag is (compleet met verontwaardigde PVV-ers die schuimbekken dat moslima’s er niet aan mee doen).
  Het was ooit één keer leuk, toen Martin Bril het zei, maar nu is de inderdaad opgeblazen aandacht alleen nog maar bloedirritant.

  Hetzelfde heb ik met het fenomeen “zwembadpas” uit het boek “Kees de jongen”, een tenenkrommende hype waar je om de zoveel tijd mee om de oren wordt geslagen.
  Of mensen die “one-eyed trouser snake” zeggen als ze het over een lul hebben: ooit misschien een leuke vondst, maar hou er alsjeblieft mee op.

Comments are closed.