Stenen door PVV-ruiten

“Geweld tegen deelnemers aan democratische verkiezingen is nooit goed.” Dat hoor je in zo’n geval te zeggen, aan het begin van je stukje zoals hier, als bewijsje van goed gedrag voor de fellow travellers van Geert Wilders; m.a.w. de Telegraaf Media Groep. Want geweld, foei! Daar vinden we wat van met zijn allen. Keur het nou maar af want anders komen ze je virtueel kielhalen. Wat natuurlijk net zo goed geweld is. En wat ze net zo goed doen, ook met die dissidente stemmen die geweld altijd zullen blijven afkeuren.

Welnu: ik keur het niet af. Ik lees op nu.nl dat de woning van PVV-Statenkandidaat Jake Owen Raats in het diep trieste Etten-Leur nu al voor de zesde keer is aangevallen. Horden woeste Muzelmann… nee, wacht, een paar keer één steen: het heet al een aanval. “De aanvallen lijken toe te nemen sinds er een PVV-poster voor de ramen hangt,” staat er nog bij. Ja, kunst. Als ik met een KKK-puntmuts op door de Bijlmer ga fietsen met een brandend kruis in mijn poten, dan zullen de aanvallen op mijn persoon ook toenemen. Weinig mensen zullen geneigd zijn om mij te vragen om af te stappen en dan de discussie over het waarom van die puntmuts en dat kruis aan te gaan. Ik vermoed dat ik vooral heel erg hard moet kunnen fietsen.

Mensen zijn nu eenmaal niet allemaal mondig en verbaal begaafd. Daar zou de PVV, wier aanhang zich online inmiddels openlijk uitlaat als solliciteerden ze voor een baantje in Auschwitz, toch over kunnen meepraten. Stenen door de ruiten van huizen met PVV-posters? Joh! Je kunt niet meer dan tien jaar lang steeds afschuwelijker dingen roepen over grote groepen volstrekt onschuldige mensen en dan verwachten dat iedereen dat zomaar zal accepteren. De NSB deed hetzelfde en werd van de straat geranseld door de socialisten.

Zeg eens met de kennis van nu dat dat onterecht was. De NSB was een legale politieke partij (met leden!) die deelnam aan democratische verkiezingen. PVV’ers mogen blij zijn dat ze niet van de straat geranseld worden met hun giftige haatpropaganda die het land finaal in tweeën heeft gespleten, en waar we nog jaren de bittere vruchten van zullen blijven plukken. Je zou willen dat de bevolking massaal in opstand kwam tegen de doorzichtige, gevaarlijke rotzooi die ze verkopen.

Ikzelf probeer nu al jaren via deze pagina’s mensen op andere gedachten te brengen. Tevergeefs, want niemand luistert. Elke poging om iets te doen aan deze extreemrechtse beweging; democratisch, juridisch of via het geschreven woord; is stukgelopen. Was ik wat minder verbaal aangelegd, dan had ik wellicht ook stenen gegooid naar PVV-posters.

Maar men verwacht natuurlijk van ons dat wij – bloggers, journalisten, opiniemakers – vanuit onze ivoren torens onze afkeur uitspreken over zoveel gebrek aan beschaving. Ik ga daar niet aan meedoen. Er was geen gebrek aan beschaving voordat de PVV in opkomst kwam. We gooiden geen stenen door de ruiten van VVD’ers; we bekladden nooit de auto’s van CDA-kandidaten.

Wilt u het gebrek aan beschaving in Nederland vanuit uw ivoren toren afkeuren, begin dan bij de bron. Ik ging u daarin al voor, in tientallen stukken op deze site.

Advertisements

34 Comments

 1. “We gooiden geen stenen door de ruiten van VVD’ers; we bekladden nooit de auto’s van CDA-kandidaten”
  Remember Kedichem ?

  1. Kedichem was een verzoeningsbijeenkomst van Centrumpartij en Centrum Democraten. Dat had dus niks met VVD of CDA te maken. De actie liep volledig uit de klauw omdat een rookbom in een gordijn bleef haken en de hele zaak in de hens vloog.

   Overigens werd op “Kedichem” ook binnen antifascistische kringen hevige kritiek geleverd. Een dergelijke actie heeft zich daarna in Nederland ook niet weer voorgedaan.

 2. Jouw redenatie doortrekkend zijn varkenskoppen op de stoep bij de moskee en hakenkruisen op de muren dus eigenlijk best wel OK, want zelfde stramien. Of meet je met twee maten?

  In aanvulling op Harry de Hond, herinner je je de brandbom nog op het huis van Aad Kosto nog? Of toegestaan want kutasielbeleid?

  Hypocriet.

  1. “…varkenskoppen op de stoep bij de moskee en hakenkruisen op de muren dus eigenlijk best wel OK…”
   Niet precies dat, maar je komt wel in de buurt. Ook mensen die dergelijke dingen uithalen, zijn slachtoffers van de PVV: ze zijn misleid, en ook zij zijn niet bij machte om op een andere manier hun woede en/of angst, die door diezelfde PVV en delen van de media is aangepraat, te uiten.
   Ook daar past het niet om als brave schrijvertjes van bovenaf te gaan zitten blaten dat zoiets schandalig is. Makkelijk gezegd voor wie zich goed kan uitdrukken! Je moet de bron van de radicalisering in de samenleving aanpakken en die is op dit moment de PVV, zoals die midden jaren tachtig (Kosto, de Makro, Kedichem) de radicaal linkse (kraak)beweging was.

 3. Interessant betoog. Probleem met dergelijke acties is natuurlijk dat ze plaatsvinden binnen een bepaalde politieke context. In de huidige context leveren ze de PVV alleen maar sympathie op. Het lijkt me dat je daar bij het plannen van een actie rekening mee moet houden. Anders bedrijf je geen politiek, maar doe je aan zelfbevrediging.

 4. Ja Rob, ik had net zo lekker gegeten en nu krijg ik na het lezen van jouw stukje toch een erg vieze smaak in de mond.

  1. ja Karel, en zo zat je in de comments derden te beledigen en werd je comment gewist. Beledigen mag alleen ik op deze pagina’s, hufter.

 5. Razendknap inhoudelijk commentaar, Karel! Je kunt echt zien dat jij over dit vraagstuk nagedacht hebt. Je stemt zeker PVV?

   1. Los van het feit dat ik daar geen woord van geloof, was het mij inderdaad al opgevallen dat de SP moreel én intellectueel achteruit holt. .

    1. Oeoit, Gallische Piet, mijn antwoord staat hierboven. Sorry. Ik wist niet zo gauw wat replij betekende.

 6. Laat me raden..Dit stukje is van debiele Robbedoes die op Twitter iedereen blockt die het niet met hem eens is en de vloer met hem aanveegt. Hij is onlangs zelf geblockt door Geert Wilders wanwege zijn uitspraken.Tja sukkel, probeer nu ook eens te blocken!!

 7. Toevallig dacht ik krek hetzelfde toen ik gisteren bij DWDD Jan Roos tegen een wat oudere vrouw zag zeggen dat ze ‘zo te zien’ nog maar 9 maanden te leven had. De zaal meesmuilde. Ik smeulde. Die vrouw heeft vorige maand te horen gekregen dat ze ‘schoon’ is, maar dat we alert moeten blijven. Die vrouw was mijn moeder. Die vrouw is ons aller moeder. Mocht ik die Jan Roos ooit tegen komen, dan stomp ik hem zonder enige waarschuwing zijn neus aan gruizels.

 8. “Ikzelf probeer nu al jaren via deze pagina’s mensen op andere gedachten te brengen.”
  Nou…, dát wordt weer schieten op een open doel!
  Beste Rotterdammer in Calabrië,
  Nu graag ff stoppen met blèren dat de PVV zo door en door rot is, weerzinwekkend, schofterig, walgelijk…. en nu dan maar eens met argumenten komen, graag.
  Uitdaging waar nog geen énkele linkse rakker op in durft te gaan en je hoeft je niet te schamen als jij dat ook niet kan, hoor! ;)
  Geef maar 2 voorbeelden van dat wálgelijke gedrag / uitlatingen van de PVV/Wilders.
  Je mag ‘kopvoddentax’ gebruiken hoewel het simpelweg een verwijzing is naar de belasting die ongelovigen moeten betalen aan moslims, het superieure volk!
  En om er voor te zorgen dat je niet aan komt met minder, minder, hier alvast repliek:

  Het aantal Canadezen in Nederland beloopt in de honderdduizenden en jaarlijks komen er duizenden bij.
  Zij zijn zwáár oververtegenwoordigd in de criminaliteit en in de uitkeringen.

  We gaan maatregelen nemen.
  punt 1: we beperken de immigratie van Canadezen
  punt 2: we bieden álle Canadezen een flinke som geld aan wanneer zij het land, waar ze zo op kankeren, willen verlaten.
  Punt 3: we zetten álle criminéle Canadezen het land uit, indien mogelijk!

  Vind je dat nou nóg zo racistisch en walgelijk en schofterig en discriminerend en verachtelijk…, mijn beste Rotterdammer?

  Mvg, in afwachting van je ‘waslijst” van walgelijke zaken van de PVV.

  1. Waarom zou je de immigratie van Canadezen beperken? Zijn alle Canadezen hetzelfde? Zijn ze allemaal crimineel? Oh wacht, het was dhr. Wilders die zei: “niet alle Canadezen zijn terrorist, maar alle terroristen zijn Canadees.
   Of, voor u als Rotterdammer samengevat:
   Niet alle Feyenoord supporters zijn hooligan, maar alle hooligans zijn Feyenoord supporter.
   Of, volgens dhr. Wilders: “willen jullie meer of minder Canadezen”.
   Hetgeen ze in Italië ook vroegen: “willen jullie meer of minder Rotterdammers”.

   Waarom zou je alle Canadezen een flinke som geld aanbieden. Ten eerste kankeren ze niet allemaal zoals u denkt, en ten tweede hebben zij net als wij een recht om ergens te wonen. Misschien wel naast een hele lieve Feyenoord hooligan die ze dagelijks het leven zuur maakt.

   Waarom zouden we alle criminele Canadezen het land uit zetten? Doen wij dat dan ook met alle Rotterdamse relschoppers die Italië onveilig maakten?
   Nee, natuurlijk niet. Meten met twee maten is iets dat zelfs een PVV er niet doet. Toch?

   Ik woon wellicht iets dichterbij dan u lief is, heb hier heel toevallig nooit last van Moslims in het algemeen of gewoon buitenlanders al dan niet met een ander kleurtje.

   Beste Rotterdammer, prik eens in uw vingertje. Als het goed is komt er rood bloed uit. Weet u, dat hebben buitenlanders nou ook.

   Wacht, het kan simpeler, wij maken allemaal deel uit van het ras mens.

   Succes in uw bekrompen wereldje.

 9. Dus? Je stelt hier eigenlijk dat alle minder begaafden (of lieden met een mening) maar stenen moeten gaan gooien als iets ze niet aanstaat…
  Of alleen als het naar PVV-ers is?
  Calabrië is mooi, maar als ik dit zo lees stomp je er behoorlijk af.

   1. Was ik wat minder verbaal aangelegd, dan had ik wellicht ook stenen gegooid.
    Toch wel dus.

    Nee, NIET. Leren lezen of opbokken.

 10. Helaas kan ik je de stempas niet laten zien. Is hier tegen de koelkast aangekleefd, opdat ik het, met mijn beperkt geheugen, niet kan vergeten. Maarrrr…..volgens mij ben jij de alter ego van Wltrr. Klopt hė?

 11. Wat een schandalig artikel, Rob. En dat je er geen discussie over wil aangaan (maar critici op Twitter meteen blockt), zegt veel.
  Sjors van Beek

  1. Mensen die meteen met “Gutmensch” beginnen te smijten, daar begin ik niet eens aan. Dat is geen discussie.

  2. Ik ken jou niet, jij kent mij niet en hup, meteen “gutmensch”. Denk je dat dat de manier is om een discussie aan te gaan met mij? Dat hoef ik niet te pikken van een mij volstrekt onbekende nobody.

   1. We kennen mekaar wèl, gekkie. Op Sargasso hebben we vaak genoeg de degens gekruist als je daar weer eens met je rabiate Gutmenschen-retoriek kwam. Dus dat ‘volstrekt onbekende nobody’ valt wel mee.
    Bovendien vind ik het niet sterk als je, na zo’n stevige column, meteen begint met ‘pummel’ etc., me blockt op Twitter en vervolgens rondtoetert dat ik niet reageer (#bekvoltanden). Als je debat aanzwengelt kun je het krijgen. Dan moet je wel de kanalen openhouden. In die zin valt het me mee dat je mijn comment hier hebt laten staan.

    1. Oh ja, dan kennen we elkaar. Wat jij zegt. En daar ben je weer met dat “Gutmensch” van je, en alweer met nul argumenten. Wat wil je nou, discussie of zo vaak mogelijk GUTMENSCH herhalen? Ik heb hier geen zin in. Bij Sargasso ben je ook al geblockt, begrijp ik. Dat zal dan wel niet voor niets zijn.

 12. “De aanvallen lijken toe te nemen sinds er een PVV-poster voor de ramen hangt,”

  Het was dus al enige tijd gaande, voordat die poster er hing.

  even zien hoor…

  Jake Owen Raats heeft een drietal jongelui zien wegfietsen. Waarbij hij ‘dacht’ (zijn woorden) dat het hier niet om ‘Nederlanders’ zou gaan. (nee, er zijn vast een stel Inuit speciaal voor hem ingevlogen…dôh)

  Ik denk, dat het meer in de persoonlijke sfeer te zoeken is i.p.v. dat Jake Owen Raats actief is voor de fascisten van de PVV. Jaloers ex-vriendje/ grote bek tegen de verkeerde. Dat werk. Zijn social-media gebruik laat tevens duidelijk zien, dat het hier om een miezerig 20-jarig mannetje gaat, die nogal vol van zichzelf is.

  Tijd zal het leren, onderzoek al het e.e.a. uitwijzen. Maar [omdat] Jake Owen Raats actief is voor de PVV…zeer twijfelachtig.

 13. […] naar het huis van PVV-baasje Jake-Owen Raats in Etten-Leur. Dit is precies wat ik bedoelde toen ik schreef dat mensen niet allemaal “mondig en verbaal begaafd” zijn. Drie boefjes van veertien, […]

Comments are closed.