Flug gegen England!

Vraagje. Hoeveel Wochenschau-bioscoopjournaals zouden er tijdens de oorlog in Groot-Brittannië zijn verspreid en vertoond? De Wochenschau was het paradepaardje van propagandaminister Joseph Goebbels. Speciale propagandacompagnieën maakten opnamen van oorlogshandelingen die vervolgens in Duitsland van onverzettelijk optimistisch commentaar werden voorzien. Kosten noch moeite werden gespaard. Doel: het volk ervan overtuigd houden dat het oppermachtige Duitsland aan de winnende hand was.

U zult begrijpen dat de Britten niet op dergelijke filmpjes zaten te wachten. Zij bedreven hun eigen propaganda; zoals bijvoorbeeld deze film die bedoeld was om de Amerikanen te bewegen om te hulp te komen. Daarom ook de Amerikaanse commentaarstem in plaats van een Brit, en de sombere toon die scherp contrasteert met het adrenalinestemmetje van de Duitse film.

Propaganda is een steeds subtieler spel. In het recente verleden was het nog duidelijk aan wie de propaganda gericht was en wat deze probeerde te bereiken, maar nu propaganda verspreid wordt via internet, is niet meteen meer helder wie overtuigd moet worden, en waarvan dan. In de global village worden we dagelijks blootgesteld aan subtiel als nieuws verpakte propaganda van bijvoorbeeld de Russische staatstelevisie, en aan vakkundig gemaakte filmpjes van jihadisten. De Italiaanse televisie wees er bijvoorbeeld op hoe goed de afscheidsvideo van Amely Coulibaly, de terrorist die vier mensen doodschoot in de Hyper Cacher, in elkaar zat, en hoe snel deze online kwam na zijn daad.

Vanochtend wist Het Laatste Nieuws in België te melden wat de in Verviers overvallen groep jihadisten van plan was.

De groep wilde een prominent persoon ontvoeren en een video van de onthoofding via internet verspreiden.

Verspreiden van een onthoofdingsvideo als doel van een terreuractie. Wij begrijpen niet goed wat daar zo belangrijk aan is. Is het de bedoeling dat wij dit filmpje zien om ons angst aan te jagen? Is het de bedoeling dat jonge, radicaliserende moslims het zien om hen te overtuigen van de macht die je hebt als je je bij een jihadistische groep aansluit? Is het de bedoeling dat IS-strijders in andere landen het zien zodat ze zich gesteund voelen? Waarschijnlijk een beetje van alles.

Het is belangrijk goed te begrijpen wat het effect is van dit soort filmpjes, maar dat moeten we overlaten aan professionals. Het is nu eerst en vooral belangrijk om te voorkomen dat ze verspreid worden. Ik weet wel dat islamofoben dol zijn op onthoofdingsvideo’s, omdat ook zij de bevolking angst willen aanjagen. Maar het verspreiden van jihadvideo’s helpt de jihadisten.

Video’s, stills uit video’s, samenvattingen van de boodschappen in video’s: hou ermee op. Laat het over aan professionele analisten van dergelijk materiaal en stop met het verspreiden van vijandelijke propaganda. Op zijn minst totdat we werkelijk begrijpen hoe het werkt.

 

 

Advertisements