Der Mythus des 21. Jahrhunderts

Het is niet verwonderlijk dat de opkomst van intelligente, mondige en weerbare allochtonen in Nederland een reactie oplevert vanuit de onderbuik – het argumentloze brulblog GeenStijl. Dat die reactie komt in de vorm van een quasi-intellectuele longread, gebaseerd op reeds lang bij het grofvuil gezette, niet-erg-wetenschappelijke theorieën, is dat ook al niet. GeenStijl koketteert bij gebrek aan argumenten continu met wetenschappers die toevallig precies op hun lijn zitten, zoals de aantoonbare charlatan, tevens PVV-Europarlementariër, Hans Jansen. Of “Prof.” David Pinto.

Is het een provocatie? Het is mogelijk dat Marck Burema’s legertje quasi-anonieme brulaapjes hoopt op een uitbarsting van agressieve woede tegen GeenStijl en Powned (twee handen op één buik: zie waar de registratieknop van powned.tv je naartoe stuurt). Het zou perfect in hun kraam te pas komen; ze proberen dan ook al een hele tijd om – vooral door henzelf uitgelokte – non-incidenten op te blazen tot gewelddadige aanvallen op de “vrijheid van meningsuiting,” en ze zijn er niet vies van om de waarheid op zijn kop te zetten zodat de schuld niet bij hun eigen ranzige meelopertjes ligt, maar bij de ander.

Vergeet de timing ook niet. In Ferguson, Missouri, raast de volkswoede door de straten na het besluit om de politieagent die een ongewapende zwarte man doodschoot, niet te vervolgen. Ik neem aan dat zwarte Nederlanders er zich minstens zo kwaad over maken als ik. En vlak onder de oppervlakte woekert nog altijd het Zwarte-Pietverhaal door, ook al zo’n thema waarbij bakken rauwe, autochtone haat over de tegenstanders worden uitgestort. De verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen staan kortom op dit moment behoorlijk op scherp.

En dat is nog niet alles. De agressie komt nog altijd vooral uit de hoek van blank, conservatief, racistisch en islamofoob Nederland. De slachtoffers van al deze haat gedragen zich nu al jaren uitzonderlijk braaf. En dit past natuurlijk niet in de kraam van de eigen-volk-eerst-denkers, want hoe kun je nou blijven beweren dat hullie nergens goed voor zijn als juist jouw medestanders dankzij jouw niet aflatende agitprop als beesten tekeer gaan tegen alles wat en iedereen die hen niet aanstaat?

Voorkomen moet worden dat ze straks wat uit te leggen hebben als medeverantwoordelijke voor het huidige maatschappelijke klimaat, en een uitbarsting van allochtone woede zou daarom perfect zijn. De vermoorde onschuld spelen en zie-je-wel roepen als het mis gaat, is zo veel gemakkelijker en past veel beter in hun propagandacampagne tegen gevaarlijke, nutteloze, uitkeringstrekkende, gelukszoekende, domme, agressieve buitenlanders. Altijd maar naar rellen in het buitenland wijzen en roepen dat ons dat ook te wachten staat, verliest veel van zijn effect als blijkt dat die gevreesde dag maar niet wil komen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze botte provocatie van GeenStijl niet het beoogde effect zal hebben. Maar ik vrees wel dat het op een dag gierend uit de klauw loopt, ergens. En op die dag zullen de auteurs van de jarenlange hetze tegen alles wat “volksvreemd” is, op hoge toon het geweld veroordelen wat ze zelf hebben veroorzaakt.

 

Advertisements