Onthoofdingen

De vierde onthoofding alweer van een Westerling door de zich IS noemende terreurgroep. Dezelfde filmpjes, hetzelfde achtergrondje, dezelfde zwarte en oranje pakjes, dezelfde gezwollen dreigementen. Kennelijk hebben de terroristen er belang bij dat wij elke onthoofding te zien krijgen, en kennelijk hebben we de vorige drie keer precies goed gereageerd. Er volgde immers een vierde keer, en er komt zeker ook een vijfde keer.

Het zou ongehoord zijn als bijvoorbeeld de VS zouden ingrijpen op YouTube om alle fundamentalistische kalifaatrommel er af te flikkeren. Het zou een schandaal van jewelste opleveren als Mark Rutte de verzamelde pers zou vragen – alleen maar vragen! – om geen aandacht meer te besteden aan IS-propaganda. De Telegraaf zou in de allergrootste chocoladeletters PERSBREIDEL op de voorpagina zetten.

En dat zou het ook zijn. Maar is dat altijd fout? Ik weet wel dat censuur bijna een groter taboe is dan pedofilie. Maar we hebben al politie ingezet om ongewenste meningsuitingen te beëindigen, we hebben al een razend populaire politicus die censuur bepleit, en we hebben al media die continu jagen op vlagvertoon. Voorop in deze lopen ironisch genoeg precies dezelfde politici en mediakanalen die met graagte IS-propaganda verspreiden. Propaganda die heel wat effectiever is dan drie jochies met een vlag. En geen hond die er wat van zegt.

Te veel mensen hebben immers belang bij de publicatie van onthoofdingsfilmpjes, van stills uit die filmpjes of van lange discussies over wat er gebeurt in die filmpjes. De PVV wil, net als de terroristen zelf, dat het u dun door de broek loopt van angst. Media willen dat u leest, kijkt, klikt en verspreidt. Politici willen de filmpjes om hun heldenretoriek van twee stuivers kracht bij te zetten. En hele legioenen schanderoepers willen alleen dát: schande roepen.

De filmpjes blijven dus komen, allemaal hetzelfde; de video van de vijfde onthoofding is in voorbereiding. We weten zelfs al wie het slachtoffer wordt en het spijt me wel, maar die kop gaat er gewoon af. Omdat wij precies zoals bedoeld op die filmpjes reageren. Elke keer weer. Als u nou vandaag nog ergens schande over wilt roepen, roep dáár dan eens over.

Advertisements