Revenge Porn

Google kan alweer een hele tijd specifieke foto’s op internet vinden. Het moet dus niet al te moeilijk zijn om gestolen naaktfoto’s op te sporen en te laten verwijderen – sterker nog: professionele leveranciers van internetbloot zoals bijvoorbeeld Met-Art zoeken continu het internet af om gecopyright materiaal van fotodumpsites te halen.

Dat is voor een eenvoudig slachtoffer natuurlijk niet te doen, en slachtoffers die geen Jennifer Lawrence of Kirsten Dunst heten, zijn er genoeg. Dezelfde fotodumpsites waar Met-Art regelmatig foto’s van laat verwijderen, staan barstensvol privé-kiekjes waarvan we niet weten of deze met toestemming zijn geplaatst. En die foto’s worden jarenlang herplaatst en herplaatst en verspreiden zich zo tot een niet meer in te dammen olievlek.

De kijker weet niet hoe deze foto’s op internet zijn beland. Een ex kan ze natuurlijk zelf hebben gemaakt, of hij kan ze van de harde schijf van haar computer hebben gehaald, of ze zijn simpelweg door onbekenden gehackt. De kijker weet ook niet hoe oud de vrouwen op de foto’s zijn: het risico is levensgroot aanwezig dat er foto’s van minderjarigen tussen zitten. Maar juist de illegaliteit van dit soort foto’s maakt ze zo aantrekkelijk.

De illegaliteit en ook de echtheid. Foto’s van “echte” vrouwen met een eerder seksuele dan artistieke lading zijn dun gezaaid – wat de professionals verkopen, zijn driedubbel gefotoshopte, uiterst precies gecomposeerde plaatjes van betaalde modellen. Een beetje ervaren blootkijker wordt al snel moe van al die gespeelde opwinding en die fotoshopkutjes, van al dat gewapper met doorzichtige lappen stof op verlaten stranden, van al dat theatrale geposeer in en op en naast hotelkamerbedden.

De echtheid en ook de emotie. De woede en de minachting spatten van de pagina’s af. Hier een fette Sau, daar een slut for your cum, vanzelfsprekend ook een forse lading stupid bitches en af en toe zelfs een naam en een woonplaats. Natuurlijk zijn er vrouwen die graag door honderdduizenden mannen worden bekeken op internet, maar het lijkt me alleszins redelijk om ervan uit te gaan dat de overgrote meerderheid van deze foto’s zonder toestemming is geplaatst.

En het zijn echt niet alleen Oostblokmeisjes – verwijzingen naar Nederland (een Nederlands boek, ondertitels op een televisie) zijn ook te vinden. Er bestaat dan ook minstens één Nederlandse site voor revenge porn. Ik ga daar natuurlijk niet naar linken – zoals met alles wat ik hier beschrijf, moet u mij deze keer maar geloven.

Samenvattend: er bestaan fotodumpsites vol copyrightschendingen en blootfoto’s van onbekende en kennelijk private herkomst, waar mogelijk ook minderjarigen op te zien zijn. De illegaliteit van dergelijke websites lijkt me evident. Het zou prettig zijn als de wetgever tot dezelfde conclusie zou komen en maatregelen zou nemen.

Advertisements