Schilderswijk

‘De straat veroveren’ is een tactiek van extremisten die dicht aanleunt tegen daadwerkelijk terrorisme. Het doel is immers om te intimideren door geweld of de dreiging met geweld en dat is tevens één van de hoofddoelen van terreurdaden. De staat moet alles op alles zetten om vendelzwaaiende betogers die een straat of een wijk claimen, te voorkomen. En dan maakt het niet uit van welke politieke of religieuze kleur die betogers zijn: demonstraties van dergelijke aard simpelweg nooit toelaten.

Wij leven niet in Noord-Ierland waar wijken worden onderverdeeld naar religie of afkomst en provocerende marsen worden gehouden door het gebied van de ander. Wij leven niet in de VS waar bendes een straat of een blok claimen en er de dienst gaan uitmaken. En we leven toch hopelijk ook niet in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen nazi’s en communisten letterlijk met geweld probeerden de straat op elkaar te veroveren.

De Haagse SP-lijsttrekker Bart van Kent is bij mijn weten de enige die zijn hoofd erbij houdt. Niet meer demonstreren in de wijk. Alleen zo kun je de rust laten terugkeren zodat je de achterliggende problematiek aan kunt pakken. Demonstreren kun je, zegt Van Kent, ook op het Malieveld of het Spuiplein. Of op de Koekamp, zoals Wilders maar al te goed weet. Je hoeft er niet voor naar de Hoefkade.

De stad Den Haag moet alles op alles zetten om escalatie te voorkomen. De problemen van de Schilderswijk zijn complex en vijftien jochies met ISIS-vlaggen zijn zeker niet het grootste, of het enige, probleem. Zouden we ons nu gaan concentreren op de Schilderswijk als “shariawijk”, dan gaan we voorbij aan de lange geschiedenis van armoede en uitzichtloosheid van de wijk, die is ontstaan rondom een toen nog buiten de stad gelegen woonoord voor “asocialen”.

Dit is geen moment om met partijpolitieke of populistische oplossingen aan te komen. Dit is geen moment om met vlaggen te zwaaien. Dit is het moment om serieus aan de slag te gaan.

Advertisements