Hoog spel van een mediadwerg

De ranzigste krant van Nederland heeft het gepresteerd om in een onschuldig uitziend berichtje over de dochter van Vladimir Putin zo veel mogelijk details over haar Nederlandse bestaan te proppen.

In het bijzonder slim opgestelde stukje, wat de valse indruk wekt van een half uurtje veldwerk en wat gesprekjes met buren, komt naar voren waar haar penthouse zich zou bevinden, waar precies haar tweede woning is, hoe haar vriend heet op wiens naam de huizen zouden staan, wat voor merk, type en kleur auto zij rijdt en waar die eventueel geparkeerd zou kunnen staan.

De gemiddelde Telegraaflezer zou er wellicht overheen lezen omdat het een roddelrubriek-achtig toontje heeft, maar wie kwaad in de zin heeft, kan met deze informatie ruimschoots uit de voeten – en zelfs aan niet- Nederlandssprekenden heeft de krant gedacht, getuige het Engelse onderschrift van de foto. Dit is bijna directe bedreiging van Maria Putin, die toch echt voor zover wij weten niets te maken heeft met de handel en wandel van haar vader, van wie uiteindelijk ook niet eens voor honderd procent vaststaat of hij betrokken is geweest bij het neerhalen van de Maleisische Boeing.

Dat is heel hoog spel voor de grootste krant van Nederland. Ben Juddah schreef deze week over het privéleven van Putin in Newsweek:

There are two daughters. But they are a state secret and no longer live in Russia.

Of ze nou echt staatsgeheim zijn of niet, het geeft wel aan dat de dochters van Putin behoorlijk afgeschermd worden.

Lijdt TMG aan grootheidswaan? Het lijkt er verdacht veel op – dit zijn toestanden die je van Rupert Murdochs News Corp (8.65 bn dollar) zou verwachten en niet van een véél kleinere (542 mln euro) speler. Is men aan de Basisweg vergeten dat we hoogstwaarschijnlijk van diezelfde Putin afhankelijk zijn voor het verzamelen van stoffelijke overschotten, brokstukken en persoonlijke bezittingen op de crash site van MH17? Heeft men niet nagedacht over de eventuele consequenties voor het onbewapende forensisch team dat in Torez hun werk moet doen?

In 1987 maakte Rudi Carrell voor zijn Tagesshow een itempje met de Iraanse leider Khomeini. De West-Duitsers gingen, mede omdat ze juist twee Duitse gijzelaars in Libanon probeerden vrij te krijgen, volledig door het stof voor de islamitische staat. Willen we nu, op dit uiterst gevoelige moment, Rutte of Timmermans zien kruipen voor Putin?

Dat een mediabedrijf tegenwoordig met enige regelmaat jacht maakt op gewone burgers om hen door de stront te trekken, is hoogst verwerpelijk. Maar dat hetzelfde bedrijf denkt dat ook te moeten doen met de dochter van de president van een hoogst onbetrouwbare supermacht, op een uiterst delicaat moment, getuigt niet direct van gezond verstand.

Advertisements

One Comment

Comments are closed.