De keihard cynische wereld

Steeds meer verslaggevers vertellen dat er op de crash site van MH-17 met lijken wordt gesleept, terwijl de OVSE met doorgeladen geweren wordt tegengehouden. Welkom in de keihard cynische wereld van schimmige maffia’s die de voormalige Sovjetunie is.

Gezien de staat van dienst van onze wereldwijd gerespecteerde krijgsmacht gaan we daar natuurlijk niks aan doen. De laatste keer dat we een oorlog binnenwandelden, eindigde het op een strand in Sirte, Libië. En om zo’n heli neer te halen, heb je geen Buk nodig. Een paar За Родину! (“Voor het moederland!”) roepende dwazen met een roestige AK-47 is wel genoeg.

Er zal wel een ambassadeur op het matje worden geroepen. Foei toch, mijnheer de ambassadeur! En die zal, zoals het een ambassader betaamt, de leugens van zijn regering herhalen, waarna hij wellicht het land wordt uitgezet. Wellicht, want zakelijke belangen wegen zwaar in het land van Heineken, Shell en Unilever. En Rusland, waar de bevolking als ganzen voor de paté de foie gras wordt vetgemest met anti-Oekraiense propagandaleugens, is een heel erg grote groeimarkt.

En al zouden we binnenvallen… waarmee dan? De faaldoctrine van het moderne oorlogsdenken heet luchtoverwicht. En dus hebben we geen tanks meer, en steeds minder grondtroepen, en sparen we voor een handjevol F35s. Dan kun je rondjes vliegen over vijandelijk gebied, hier en daar wat bommetjes droppen en misschien zelfs wel Buks ontwijken, maar voor het innemen van terrein heb je toch echt boots on the ground nodig. Liefst in dure gepantserde voertuigen en dus niet onder het dekzeiltje van een Dafje. Dat kan Bruin niet trekken, want Heineken, Shell en Unilever geven miljoenen uit aan adviseurs om zichzelf belastingmiljarden te besparen.

Welkom in de keihard cynische wereld van schimmige maffia’s die de onze is.

 

Advertisements

4 Comments

  1. Je komt anders zelf ook wat cynisch over. Ik schrik er eerlijk gezegd van om dit soort dingen van jouw hand te lezen. Denk je er, nu de emotie wat gezakt is, nog zo over – nee toch?

      1. Maar hoe weet je zo zeker hoe de vork in de steel zit? Persbureau’s schrijven gewoon van elkaar over, er is geen enkel bewijs. En als je bommen gaat gooien raak je nooit de daadwerkelijke vijand, maar wel weer een hoop onschuldige burgers.

  2. Ik ben ook zo’n zwartkijker. Behalve dat gelijk hebt schrijf je ook nog zo op dat je de neiging krijgt eens te kijken of dat touw met die strop nog ergens ligt.

Comments are closed.