Zwarte Piet nuchter bekeken

De Zwarte-Pietdiscussie laait weer in volle hevigheid op nadat een rechter besloot dat de activisten voor afschaffing misschien toch een punt hebben. Voorstanders van de zwartgeschminkte knecht blijven echter benadrukken dat Zwarte Piet geen racisme is.

Ik kan daar wel in meegaan. Wie zich als Zwarte Piet laat schminken, doet dat niet om zwarte mensen belachelijk te maken, maar om deel te nemen aan een traditioneel Nederlands kinderfeest. Zwarte Pieten zijn niet automatisch racisten.

Tegenstanders benadrukken dat een rijke witte man met een zwarte houseboy niet meer van deze tijd is en dat de figuur van de knecht wel degelijk geworteld is in het slavernijverleden.

En ook daar kan ik wel in meegaan. Piet is niet zwart “van het roet” want daar krijg je geen rode lippen, kroeshaar en oorringen van. En al helemaal geen kek pagepakje zoals huisdienaartjes uit de tijd van Schenkman droegen. De Zwarte Piet die wij vandaag de dag kennen, is een karikatuur van een zwarte slaaf.

Als we nu eens beginnen met elkaars gevoeligheden te erkennen? Dan kom ik op het volgende compromis uit:

Nee, Zwarte Pieten zijn geen racisten en wie Sinterklaas op de traditionele manier viert, is niet automatisch een racist. Maar Zwarte Piet vindt zijn oorsprong in ons slavernijverleden en wordt door een grote groep Nederlanders als kwetsend ervaren.

Dit lijkt me toch alleszins redelijk. Is het dan niet een teken van wellevendheid en van beschaving om aanpassingen te maken? Voor uw kind maakt het niet uit – de periode dat een kind bewust in Sint en Piet gelooft, loopt van pakweg het derde levensjaar tot een jaar of zeven. Dat zijn vier jaartjes. Anders gezegd: als je Piet nu ineens rigoreus zou afschaffen, is er over vier jaar geen kind meer die nog weet wie Zwarte Piet is. En veel kinderen zullen wellicht maar één jaar vragen waar het hulpje van de kindervriend gebleven is.

Maar afschaffen hoeft niet eens. Dit jaar komt de Sint aan met zwartgeschminkte knechten; volgend jaar gewoon met knechten. Roetvegen van de schoorsteen? Hoezo? Hoeveel mensen hebben nou nog een schoorsteen? Zetten uw kinderen hun schoentjes onder de HR-ketel? Nou dan!

Sint Nicolaas heeft hulpjes in dienst. Chinezen, Surinamers, Nederlanders, Oeigoeren – dat boeit niet. Grappige, slimme hulpjes die snoep uitdelen. Alle kinderen vinden een hulpje wat snoep uitdeelt, leuk. Daar hoeven we niet aan te twijfelen en daar is geen grammetje schmink bij nodig.

En zo kan onze traditie weer eeuwen mee, wat leuk is voor iedereen en vooral voor de kleinkinderen van wie nu nog in de Sint gelooft.

(Uitsmijter: zo flexibel kan je met een traditioneel kinderfeest omspringen.)

 

Advertisements

7 Comments

 1. De schmink heeft overigens wel een functie. De kinderen die nog geloven mogen immers tante Jo niet herkennen in dat pietenpak. Maar het hoeft natuurlijk niet per se zwart te zijn. Oranje is bijvoorbeeld ook een mooie kleur.

  1. Daar ben ik niet eens zeker van. Tante Jo misschien niet, maar neef Harry of nicht Anja kan best het hulpje van de Sint zijn. “Mogen ze verder niks over zeggen! Da’s geheim!”

 2. oorspronkelijke idee van zwarte piet was verbeelding van onderwereld (door middel van roetvegen van kooltjes uit open vuur, niks schoorsteen) tijdens midwinter-zonnewende . Kinderen herkenden die lui ook gewoon,ging om het “toneelstukkie “. Saillant detail is dat figuren onderwereld in Afrika werden – in sommige streken nog steeds – verbeeld door gelaat WIT te maken . Kortom : hele idee van “goedheiligman ” Nicolaas is er later aan toegevoegd door kerk ( RKK deed dat hele tijd : Meifeest/ lentefeest werd samengevoegd met Pasen , midwinter met Sinterklaas/Kerst/advent etc.) en van een gekleurde knecht is – althans in officiële annalen over de Syrische ,niet Turkse , bisschop – al helemaal niets terug te vinden .

  Zwartepiet figuur is voor kids ook helemaal niet van belang , gaat om de kadootjes .Het zijn juist volwassenen die er moeilijk over doen .

  Het is ook helemaal niet moeilijk het te veranderen :
  – sinterklaasjournaal laat zien hoe geleerde Piet EINDELIJK zeep heeft ontwikkeld die overtollig roet bijna helemaal kan doen verdwijnen ( gelijk weer heel seizoen gevuld)
  – Bij officiële intocht op TV blijven alleen roetvegen over
  – feest terug naar waar het vandaan komt : midwinterviering
  – iedereen blij en vrolijk ….

 3. Rob, de inhoud van je betoog is redelijk, uitermate redelijk zelfs. Het komt trouwens grotendeels overeen met mijn eigen betoog over deze kwestie. Probleem is echter dat een groot deel van de voorstanders van ZP zich helemaal niet redelijk (willen) opstellen. Daarmee blijft je pleidooi helaas parelen voor de zwijnen.

 4. Nou, dan blijf ik er maar bij dat er helemaal niks hoeft te veranderen. De lui die zich gekwetst voelen zijn blijkbaar niet bereid om zich te verdiepen in de achtergrond van deze folklore. Maar, meegaand als ik ben, dat snap ik dan ook wel weer. Zoals Rinus Ferdinandusse placht te zeggen: ‘Niemand is gehouden zijn eigen gekwetstheid kapot te checken’. (Nou ja, hij zei het anders, maar het komt op hetzelfde neer.)

Comments are closed.