Pubblicità

U denkt wellicht dat Italië het modeland bij uitstek is, dat alles hier trendy is en stijlvol en van goede smaak. Dan heeft u nog nooit een Italiaans reclameblokje gezien – de jaren zeventig zijn nergens nog zo tastbaar als tijdens de pubblicità.

Wat te denken bijvoorbeeld van pratende dieren? Niet voor kinderprodukten maar voor een van de grootste telefoonproviders. Vodafone maakte een hele serie met beer Bruno, pinguin Pino en zeehond Monica. Heel gewoon in een land waar het jolige fantasiebeest Il Gabibbo al jaren optreedt in het populaire satirische programma Striscia la Notizia, winkelcentra opent en zelfs bewustwordingscampagnes tegen verslaving maakt. Dat u niet denkt dat het stiekem toch allemaal voor kindertjes is.

Kan het erger dan pratende dieren? Ja. Roberto Carlino (1954), ex-politicus en makelaar, verschijnt zelf in de spotjes voor zijn Immobildream waar hij met zijn Romeinse tongval, zijn veels te bruine hoofd en dat neppe grijnslachje op het einde – parola di Roberto Carlino (“Roberto Carlino belooft het u!”) eerder wantrouwen dan vertrouwen wekt. Maar in dit paternalistische land is er niemand die deze man durft te vertellen dat hij een modderfiguur slaat.

Kan het jaren-zeventiger? Ja. Saratoga is een fabrikant van doe-het-zelfprodukten die nu al een aantal jaren spotjes uitzendt waarin een sexy meisje de buitenboel schildert. Als kers op de misogyne taart wordt ze geprezen met een neerbuigend: “Goed zo, Giovanna, goed zo!” Eerst nog door de heer des huizes die zijn ogen niet van haar af kan houden, en in de nieuwste versie via een achtergrondkoortje. Zo schaamteloos dat het op de lachspieren werkt.

Maar het dieptepunt komt uit Nederland – of is althans gemaakt voor het Italiaans-Nederlandse Perfetti Van Melle. Het is een reclame voor de kauwgum Vivident Blast, voor wie “houdt van shockerende verrassingen.” Zo veel verschrikkelijk ongrappige overkill aan nonsens wekt alleen maar ergernis. Vader tegen zoon: “Ik moet je iets bekennen. Ik ben je vader niet… ik ben je moeder.” Zoon: “Ik moet jou ook iets bekennen. Ik ben een … marionet.” En als het allemaal nog niet tenenkrommend genoeg is – het geheel is volgens velen hier in Italië gejat uit een aflevering van Family Guy.

Advertisements