Tegen

Jeddah-1938Een alleraardigst klein stadje aan de kust, vol pittoreske huisjes en allercharmantste achterlijke tradities. Je zou er miljoenen toeristen per jaar naartoe kunnen lokken, ware het niet dat dit Saoedi-Arabië is en de foto in 1938 genomen is. Dit is wat nu de tweede stad van het land is – Jeddah. Voordat de olieproduktie op gang kwam.

Na die tijd is Jeddah een beetje veranderd. Ik mag toch aannemen dat u dat wist, van Saoedi-Arabië. Dat het land een armetierig zooitje was, voordat Saudi Aramco in alle ernst begon te boren. De rijkdom van Saoedi-Arabië komt uit de olie. Dat is niet direct een wereldschokkende vaststelling, of wel?

En wie gebruikt die olie? In 2012 nam Europa nog altijd 15% van de export van Saoedische ruwe olie voor haar rekening. Anders gezegd: we waren met zijn allen in 2012 goed voor 15% van 90% van het Saoedisch bruto nationaal product (en ja, wie echt doorzoekt, die ziet dat ik de boel nu een beetje te simpel stel, maar het is al moeilijk genoeg zo). Oftewel 15% van 90% van 711 miljard 50 miljoen dollar (opgave VN, 2012). Dat is bijna 96 miljard dollar in één jaar. Toevallig ongeveer het BNP van Marokko. Daar kun je, ik noem maar een zijstraat, heel wat fundamentalistisch-terroristische groepjes van financieren.

Dan kun je natuurlijk blijven klagen over Saoedische invloed op Europese zaken, zoals bijvoorbeeld het jammerlijke feit dat het land moskeeën bekostigt (en er de behoorlijk orthodoxe koers van bepaalt) maar die moskeeën betalen we dus uiteindelijk gewoon zelf. Je kunt verbolgen zijn over de sancties tegen Nederland waar ze mee dreigen vanwege die lamme anti-islamsticker van Wilders, maar je kunt ook wat doen. Maar er is geen politicus ter rechterzijde die durft te suggereren dat we onze dorst naar aardolie maar eens moeten beperken.

Politiek anno nu moet simpel: we zijn tegen Saoedi-Arabië, en we zijn tegen alles wat ruikt naar het beperken van het autogebruik. Zo zijn we ook tegen vluchtelingen, en tegen alles wat ruikt naar ontwikkelingshulp of vredesoperaties waardoor op termijn minder mensen hun land willen ontvluchten. We zijn tegen dat ondemocratische Europa, en ook tegen democratisering van Europa – wat namelijk zou inhouden dat het Europees Parlement meer slagkracht en dus ook meer bevoegdheden zou krijgen.

Rotterdammers, zegt Mike Boddé in deze schitterende uiteenzetting over de Rotterdamse volksaard, zijn overal teguh. Ik wist niet dat u allen stadgenoten bent. Maar misschien wordt het toch voorzichtig eens tijd om eens wat verder na te denken dan de website van de Telegraaf lang is.

Advertisements