Uitbuiting

De werknemers van een IP-benzinepomp aan de autosnelweg hebben laatst de boel tijdelijk geblokkeerd: ze krijgen al 22 maanden niet uitbetaald. Ja, uw reactie is dezelfde als die van mij toen  ik voor het eerst van dergelijke wantoestanden hoorde (het is zeker niet de eerste keer): dan ga je toch gewoon niet meer naar je werk?

Het is de reactie van de verwende Nederlander. Je zoekt gewoon een andere baan en tot die tijd is er de sociale dienst. Maar een sociale dienst bestaat niet in Italië en een andere baan kun je zeker hier in het zuiden gewoon vergeten. Dus de pompbedienden van de IP houden vol terwijl ze zien hoe de nieuwe eigenaar elke week de opbrengst komt halen – waar ze niets van terug zien. Het is keiharde uitbuiting en niks anders.

Een fabriek in Taranto veroorzaakt enorme vervuiling en schrikbarend hoge aantallen werknemers en omwonenden die sterven. De staat wil daar nu eindelijk eens een eind aan maken. Maar de werknemers gaan de straat op. Ze verdedigen hun baan waar ze dood aan gaan en waar hun families in de omgeving van de fabriek dood aan gaan. Want zonder dat verdomde werk is er niets meer. Liever eervol dood in de aluminiumfabriek, zodat je in ieder geval je gezin nog kunt onderhouden voor zo lang als het gaat. En zo worden ook zij uitgebuit.

Een vrouw wordt bedrogen door haar man. Dit gaat al jaren zo; zij heeft geen werk en zorgt voor het zoontje terwijl hij rommelt met een collega. Wat kan een vrouw met kind doen? Bij hem weggaan? Hoe dan – ze heeft geen inkomen. Afgelopen zaterdag haalde ze haar zoontje van school en gisterochtend hebben ze hen alletwee aangetroffen in haar autootje. Het zoontje verdoofd en daarna vermoord; de vrouw nog nauwelijks in leven. Een wanhoopsdaad. En ook dit is, wellicht minder bewust maar daarom niet minder kwalijk, een vorm van uitbuiting.

De pompbedienden van de IP zitten in de tang. De arbeiders van de ILVA in Taranto zitten in de tang. De bedrogen echtgenote zat in de tang. Armoede kweekt uitbuiting, wanhoop en diepe, diepe tragedies. Sta daar even bij stil voordat u binnenkort het vakje rood kleurt van een gladjanus in een maatpak die zegt dat uitkeringen voor luie, werkschuwe mensen zijn. De kans bestaat dat hij niet kan wachten om ook met uitbuiten te beginnen. Als hij het niet allang doet.

Advertisements

6 Comments

  1. Ik word – hier in NL – (nog) niet uitgebuit maar ik heb een pensioen – na 34 jaar militaire dienst. Ook geen vetpot. Ik kom niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en ook niet voor de diverse toelages. Vanaf mijn 17e altijd alle belastingen betaald en nu moet ik rondkomen van 63 euro per week. Maar ja, ik ben dan ook geen Oost-Europeaan, hier in NL. Dank u wel, overheid!
    En nee, dat maakt het – inderdaad- in Italie niet minder erg…..

  2. Mooi geschreven en zo juist. Maar Nederlanders vinden op dit moment buitengewoon veel voldoening in het schelden op Roemenen en Bulgaren, moslims en pedoseksuelen dus ik betwijfel of ze de tijd nemen even na te denken over die oplichters en gladjanussen in maatpak. En die.zelfde oplichters en gladjanussen in maatpak vinden dat prachtig….

Comments are closed.