Venetië

Nee, we hebben niet exclusief gegeten, we zijn niet in een gondola gestapt en we hebben alleen toevallige stukjes van de Biënnale gezien. Drie dagen Venetië is nauwelijks genoeg om de weg te leren vinden in deze hoogst eigenaardige stad.

Venetië is een stad zonder verkeer. Geen fietsen, bromfietsen, auto’s, bussen of trams. Geen brede straten om dat verkeer mogelijk te maken. Het openbaar vervoer bestaat uit vaporetti – waterbussen waarvan de naam een overblijfsel is uit het stoomtijdperk. Alle openbare diensten maken gebruik van boten en ‘s avonds zie je zelfs hier en daar een forens met aktentas in zijn bootje stappen om naar huis te varen.

Bot gezegd: je loopt je te barsten, want na één dag de vaporetto te hebben genomen, tegelijk met tweehonderd andere toeristen, zweer je dat nooit meer te doen. Overvolle treinen zijn één ding – overvolle boten een ander. Je weet dat je nooit levend uit zo’n ding komt als het misgaat, bij avond in het koude water van een donker Canal Grande. En het gaat heel af en toe wel eens mis.

Zo’n stad zonder verkeer is prachtig anachronstisch en prikkelt de fantasie van de moderne mens. De romantiek ontgaat je niet, maar in sommige straten ontgaat de putlucht die uit het water opstijgt je ook niet, net zomin als het verval waaraan ook dit juweel uit lang vervlogen tijden onderhavig is. En o, de steegjes en de bruggetjes. Honderden foto’s maak je, elk doorkijkje nog mooier dan het vorige, met nog adembenemender reflecties in het blauwgroene water van de lagune.

 Venice

Maar o, de toeristen. Als je niet écht vroeg opstaat, maak je nergens nog mooie foto’s want tegen negen uur beginnen de straten zich te vullen met drommen mensen, en die blijven er tot het donker wordt. Tot in de kleinste steegjes, vooral waar bordjes hangen die je naar belangrijke punten in de stad wijzen: de Rialtobrug, het San Marcoplein, het treinstation. Een onafzienbare massa volk, en er tussendoor mannen en vrouwen met handkarren die de stad en alle horeca en winkels van voorraden voorzien.

Er wonen dan ook steeds minder mensen in Venetië. De prijzen van onroerend goed zijn er absurd hoog; in ruil daarvoor moet je je auto in een enorme parkeergarage achterlaten, heb je regelmatig te kampen met hoogwater, kun je geen twee meter lopen zonder vast te zitten in de mensenmassa, hoef je niet te hopen op een zitplaats in een vaporetto, kun je zonder reservering zelfs de pizzeria wel vergeten en moet je maar hopen dat je niks overkomt, want ook de ambulance komt over water en vervolgens te voet naar je toe. In 1952, op het hoogtepunt, woonden er 174.448 mensen in het centro storico, de oude binnenstad; zestig jaar later, in 2012 dus, nog maar 58.606. Bijna tweederde minder. En dus is er leegstand en verval, en worden ook winkels voor je dagelijkse benodigdheden steeds schaarser.

De Venetiër beklaagt zich; het protest richt zich in de eerste plaats op enorme transatlantische cruiseschepen die “op twee meter afstand” de kademuren van de stad passeren. Deze drijvende steden voor 2500 passagiers of meer vervuilen enorm, veroorzaken veel te veel deining voor de fragiele oude binnenstad, creëren gevaarlijke situaties voor het drukke waterverkeer en vullen de straten natuurlijk met nog meer toeristen. Maar de autoriteiten roepen om het hardst dat er niks aan de hand is. Diverse demonstranten van het Comité Geen Grote Schepen zijn aangeklaagd. Het snelle geld is ook hier veel aanlokkelijker dan de lange termijn.

De stad is een niet te missen attractie, misschien wel de kroon op het juweel dat Italië is. Maar ze is niet gebouwd op massatoerisme en op bestuurders die niet verantwoordelijk met haar omgaan. Ooit, toen Venetië een republiek was onder leiding van de Dogen, stond de doodstraf op vervuiling van het water, omdat een aanslag op het water een aanslag op de stad zelf betekende. Maar dat hoor je tegenwoordig alleen nog in het museum dat hun paleis is geworden.

Advertisements

4 Comments

    1. Volgens de kranten was er een drukte “als in het hoogseizoen” vanwege het lange weekend rondom 1 november. Maaar inderdaad, ik moet er niet aan denken.

  1. Ik ben gek op Venetië en ben er net weer een week geweest. Daarom vind ik je stukje misschien toch wat te negatief. Natuurlijk is de stad druk, maar buiten de “Kalverstraat” om is het vaak rustiger dan wanneer je in het centrum van Amsterdam loopt. Bij restaurants heb ik nog nooit gereserveerd. De stad is veel schoner dan 20 jaar geleden. En die cruiseschepen, tja, daaraan moeten ze inderdaad iets doen. Op mijn blog hier op Blogger heb ik de afgelopen tijd net een paar afleveringen aan Venetië gewijd. Kijuk maar eens bijhttp://bit.ly/fZaG6x .TOOS.

Comments are closed.