Arm Den Haag

Je leest over een demonstratie voor Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties en je ziet het als een uitgelezen kans om jouw strijd voor het voetlicht te brengen. De VN hebben wel wat belangrijkers te doen dan de Nederlanders hun traditie af te pakken, want vergeten ze niet al vijftig jaar om naar Papoea Nieuw Guinea te kijken?

Papoea Nieuw Guinea, waar het grootste islamitische land ter wereld, Indonesië, na de smadelijke aftocht van de Hollanders in 1962 een schrikbewind voert. Natuurlijk verwacht je wel een paar PVV’ers, maar was het niet juist de PVV die het opnam voor Papoea? Ze zullen je welkom heten en ze zullen blij zijn met jouw steun. Dus pak je je Morgenster en ga je op pad.

Helaas voor jou zien de meeste PVV’ers het verschil niet tussen een Turk en een Marokkaan, of tussen een Papoea en een Afrikaan. En die vlag die Wim Kortenoeven ooit in de Tweede Kamer op zijn revers gespeld had, kennen ze helemaal niet. Voor de gemiddelde PVV’er ben je gewoon een zwarte, en dus ben je tegen Zwarte Piet, en dus moet je oprotten. Ze drommen samen om je heen, allemaal minstens een kop groter dan jij. Ze joelen je uit, trekken aan je vlag, en de ordedienst van de demo bijt je toe dat je moet terugkankeren. Het wordt met gejuich beantwoord. Alsof je op een schoolplein staat.

En je leert die dag dat in Nederland de domme meute regeert. Een meute die als honden aanslaat op huidskleur en helemaal niet geïnteresseerd is in jouw echte verhaal. Je loopt terug naar huis met die zware vlaggestok, door straten die al vijftig jaar ook de jouwe zijn, omdat je vader voor de Nederlanders werkte. Lekker terugkankeren, echoot het platte Haags in je hoofd. En je weet: de stad is allang niet meer de weduwe van Indië. Het is de doodskist van de redelijkheid.

Advertisements

5 Comments

      1. Tekenend dat Viktor Kaisiepo niet eens een eigen Nederlandstalige Wikipediapagina heeft, alleen Engels en Frans. Zo geïnteresseerd zijn wij blijkbaar in ons eigen (koloniale) verleden.

  1. Mooi geschreven. Echter: Papua Nieuw Guinea is een onafhankelijk land. U bedoelt West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw Guinea.

Comments are closed.