Hallo! Updaten!

Laten we eerlijk zijn, de intocht van Sinterklaas kan écht niet meer in de huidige vorm. Een katholieke geestelijke die per stoomboot aankomt, op een paard rijdt en cadeautjes uitdeelt met een troep vreemd uitgedoste knechten erbij? Het is 2013 mensen. Ik zeg: updaten.

Neem nou die boot. Honderdtwintig vierkante meter advertentieoppervlak voor miljoenen kijkers, mensen! Leeg, op de naam “Pakjesboot” na! Hallo! En waarom moet het een stoomboot zijn? Wil Apple zijn naam op een stuk technologie uit de jaren dertig terugzien? Dacht ‘t niet. Bel MSC of Carnival en regel een cruiseschip. Paar strakke graphics op de flanken, Bart Smit of Intertoys… hij komt toch uit Spanje? Madrid bellen, España-logootje erbij. De Hollander staat vlak voor de winter, beste tijd van het jaar om hem lekker te maken met zon en zee.

Tsja, en dan die Sintfiguur. Sorry hoor maar wie heeft dat bedacht? Een oude bisschop met een baard die kindervriend is. Dat is gewoon nasty, kom op nou. En je kunt het voor geen meter merchandisen, allemaal copyright Vaticaan. Het gaat om kids snap je! Hallo! Kids, dat is energie, dat is street, dat is jong! Kom dan niet aankakken met een mummelende ouwe baas uit de kerk. De kerk! Wie komt er nou nog in een kerk? Die kids niet! Check even wat Lange Frans ervoor wil hebben. Die kan ook nog rijmen, dat hoort er ook bij. En regel wat met Suit Supply, dat-ie wat normaals kan aantrekken.

Dat paard, ook al zo’n gemiste kans. Elk dorp in Nederland heeft minstens een autodealer mensen. Hallo! Ik hoef het toch niet allemaal uit te leggen of wel? De Sint rijdt in een Qashqai of een Dacia Duster, denk effe na, dat zijn weer vierkante meters advertentieruimte. Ik kan toch geen stickers plakken op een fokking paard? Fuck dat!

De Pieten tenslotte. Gevoelig onderwerpje, ik weet het. Here’s what we do. We huren een studio in Aalsmeer en dan gaan we verkiezingen houden. Met een jury. Marco Borsato, Giel Beelen, Lange Frans zelf natuurlijk en nog een gek wijf erbij. Fajah Lourens bijvoorbeeld. En laat de mensen ook inbellen en zo. Maar: ik wil alleen maar lekkere jonge meiden zien daar op dat podium! En niet in dat achterlijke Pietenpak natuurlijk. We vragen Marlies Dekkers of ze iets wil designen. En dan maar twerken op muziek uit de Qashqai van de Sint. Eens kijken hoeveel van die zure ouwe Telegraafmannen dan nog gaan zeiken.

(Vorig jaar was ik nog serieus)
Advertisements

One Comment

Comments are closed.