Symboliek

Logo van de Nationale Fascistische Partij met fasces

Logo P.N.F.

De fasces of roedenbundel is een oud Romeins symbool van rechterlijke macht. Je zou kunnen zeggen dat er niks mis mee is: onder andere het Zwitserse kanton St. Gallen, de Zweedse politie, de staat Kameroen en de Amerikaanse Senaat voeren fasces in hun wapenschild. Toch zal geen Italiaans politicus het wagen om een speldje met fasces in het parlement te dragen: de fasces was het symbool, en de naamgever, van het fascisme.

Context is alles. Een Prinsenvlag op een zestiende-eeuws schip is een historisch juiste weergave van de feiten. Een Prinsenvlag in de Tweede Kamer is een politiek statement. De PVV heeft tot nu toe niet uitgelegd wat de bedoeling was van de Prinsenvlag-pins die een aantal van hun volksvertegenwoordigers droeg tijdens de Algemene Beschouwingen. Laten we kijken naar de mogelijke betekenissen.

 1. De PVV wil ijveren voor de Prinsenvlag als oorspronkelijke vlag van Nederland. Historisch gezien valt daar best wat voor te zeggen, maar de laatste partij die dit standpunt innam, was de NSB. Juist het gedweep van de NSB met het oranje-blanje-bleu noopte koningin Wilhelmina ertoe om in 1937 eindelijk de kleuren van de Nederlandse vlag in een Koninklijk Besluit vast te leggen: rood, wit en blauw.
 2. De PVV wil ijveren voor de Dietse gedachte. De Dietse gedachte of Dietse stroming is de wens voor een statenbond van alle Nederlandssprekende volkeren: Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika (of althans de Boeren). Het is de ideologie die ook Voorpost uitdraagt; het waren dan ook Voorpost-leden die tijdens de PVV-bijeenkomst op de Haagse Koekamp Prinsenvlaggen toonden. De PVV en met name Martin Bosma heeft zich in het verleden al uitgesproken over de Afrikaners en het Afrikaans; Wilders is en samenwerking aangegaan met het Vlaams Belang van Filip Dewinter. Ook binnen de NSB was het idee van een Dietse statenbond populair. Anton Mussert zelf was er een aanhanger van; tegenstrevers zoals Meinoud Rost van Tonningen zagen meer in de Germaanse stroming waarbij Nederland onder het Duitse (Derde) Rijk zou komen te vallen.
 3. Het is een bluf van de PVV. Nadat de media aandacht besteed hadden aan de NSB-vlaggen op de Koekamp, wilden Kamerleden op deze manier aan hun achterban tonen dat er ‘niets mis is’ met de Prinsenvlag, ondanks het feit dat de partij in 2011, toen Prinsenvlaggen in de fractiekamers van de PVV in Den Haag bleken te hangen, nog concludeerde dat deze vlag ‘besmet’ was door de NSB.
 4. De PVV wil rechtsradicale groepen als Voorpost aan zich binden. Na het debacle van het debat over de rituele slacht zag Wilders de steun van pro-Israëlische groepen afnemen. Door zich openlijk op de extreme rechterflank van het politieke spectrum te plaatsen, hoopt de partij op meer steun uit die hoek. Samenwerkingsverbanden met bekende extreemrechtse figuren zoals Filip Dewinter, Marine Le Pen en Heinz-Christian Strache duiden daar eveneens op. Wat helpt, is dat extreemrechts in Europa over de hele linie meer islamofoob is geworden en minder antisemitisch – of althans, die schijn probeert men te wekken.

Het is verbazingwekkend dat de Nederlandse journalistiek vrijwel geen aandacht heeft besteed aan dit vlagvertoon in de Tweede Kamer. Linksom of rechtsom kom je met deze vlag altijd bij de NSB uit. Het is ook ‘een oud symbool’ wat in de recentere geschiedenis ‘misbruikt’ is. Dat klopt. Net als het hakenkruis, het pijlkruis, het Keltisch kruis, de wolfsangel, de meander, de fasces, runentekens en zelfs de puntmutsen van de Ku Klux Klan. De symboliek van extreemrechts is altijd verbonden aan de historie.

Advertisements

22 Comments

    1. Wat mij betreft dragen ze het altijd. Ik vraag me af waarom ze het doen. Mag ik me dat afvragen of is dat al “demonisering”?

 1. Mooi dat ze dat buiten de 2e kamer mogen doen. Zijn we dus ook klaar met de discussie over de prinsenvlaggen bij de demo van de PVV. Geen probleem volgens u. Want gelijk aan het zingen door de PvdA van de Internationale.

  1. Ik herhaal: ik vraag me af waarom ze het doen. Het hele blog is een vraag waarom. Als u het gelijk vindt aan het zingen van de Internationale, dan hoor ik graag waarom u dat denkt.

   1. Laat mij dan ook nog 1 x de vraag stellen: is het zingen van ‘de Internationale’ besmet door het communisme? Waarom zingen socialisten zo graag het lied dat voor zeker 110 miljoen mensen de dood betekende?

    1. Als jij vind dat de Internationale besmet is, schrijf een blog erover. Waarom zou ik dat moeten doen? Ik heb met PvdA of SP niks te maken.

 2. @ed:
  1. ‘Context is alles’. Bosma c.s. spelden een prinsenvlaggetje op a. pal na deelname van hele of halve neonazi’s met prinsenvlaggen aan een PVV-demonstratie; b. waarover (buiten de PVV) publieke verontwaardiging ontstond; c. waarna de PVV zich niet spontaan en tijdig distantieerde (pas op aandringen van het CIDI).
  Dit bij elkaar genomen valt niet anders uit te leggen dan: ‘het kan ons niet schelen dat extreem rechtse figuren op onze manifestatie met prinsenvlaggen zwaaien’ of zelfs: ‘welkom extreem rechts, mits je maar met prinsenvlaggen zwaait’.
  Stel je eens voor dat a. op een SP-demonstratie een groep aantoonbare aanhangers van de ‘eeuwige president’ van Noord-Korea, Kim Il-sung, de internationale zouden zingen, b. daarop kritiek zou losbarsten, c. waarna de SP er niet niet spontaan en tijdig afstand van zou nemen en d. dat vlak daarna SP’ers in het parlement speldjes ‘Leve de internationale!’ zouden dragen!

  2. ‘Two wrongs don’t make a right’ – inderdaad behoren de PvdA en de SP te kappen met die Internationale, beter laat dan nooit. De PvdA kan een neoliberaal slaapliedje gaan zingen en de SP zou een echt sociaaldemocratisch lied kunnen laten componeren, als er dan per se gezongen moet worden.

  @Rob:
  Een leuke aanvulling is misschien dat er een oranje-blanje-bleu NSB-speldje bestaat, zij het in een ander model dan het vlaggetje dat Bosma c.s. droegen:
  http://home.zonnet.nl/gijsen5/Diverse%20Spelden%20NSB.htm (Ctrl-F “gelegenheidsspeld”)
  http://members.home.nl/aniewold/Lege%20pagina%209.htm (Ctrl-F “legioenen”)
  Het oranje-wit-blauw zit ook in het midden van dit speldje:
  http://www.waffen-ss.nl/mussert.php

  1. @1 : SP komt direct voort uit maoïsme. Fout communistisch verleden dus. Iedere x dat daar de ‘internationale’ klinkt is het fout “gezien de context”. Idem voor PvdA gezien ‘nieuw links ‘periode en de steun aan de DDR, Cuba, Angola et cetera
   Nu……Vertel mij eens waarom de PvdA (en andere linkse partijen) al jaren de Internationale zingen en er nog nooit ophef is ontstaan. Hoe kan dat ?

   En aan de andere kant is er geen lijn van NSB naar de PVV volgens mij. Sterker de PVV verwerpt het nazisme want …links (volgens Bosma cs in zijn boek).

   Kan het niet gewoon zo zijn dat Bosma cs naar het roemrijke verleden van NL kijken?

   @ 2 : gewoon niet zingen dus tijdens een bijeenkomst ;-)

 3. @ Rob September 28, 2013 at 12:47 pm
  Mag ik voorzichtig concluderen dat u geen argumenten heeft? Of bent u gewoon liever lui?

 4. Ik heb een toevoeging-nr.5 – op het rijtje van 4. De Princevlag is een Geuzenvlag en daarom associeert de PVV zich met de Geuzen.Oppervaderlanders, maar wel ordinaire zeerovers en moordenaars,brandstichters en verkrachters.Alleen wordt dit door Wilders c.s. vergeten. Zij zien in de Geuzen de vrijheidsstrijders die het begin van de anti-Spaanse revolutie inluidden.Het zal mij niet verbazen dat Geert Wilders en zijn zeerovers binnenkort met een stormram de Tweede Kamer binnenstormen om symbolisch het kabinet Rutte 11 te kraken.

 5. Toevoeging Nummer 6: Vlaggen op demo van de PVV waren van 6 (!) personen van ‘Voorpost’. De heer Pechtold gebruikt dit , tijdens APB, om de 3000 bezoekers van deze bijeenkomst af te doen als fout. PVV pissig en besluit er een Geuzen-teken van te maken.

  1. Daarnaast waren aanwezig mensen die de Hitlergroet brachten, mensen van Combat 18, van Blood & Honour, van het Identitair Verzet… en overigens heeft Pechtold niets gezegd, geen woord, over de andere bezoekers, Lees het maar na, dat is gewoon een vies leugentje van Blonde Tollie.

 6. @ed:
  1. Lees even na wat Pechtold precies heeft gezegd: http://www.krapuul.nl/overig/blog/124087/wilders-geeft-bloot/ – en stel vast dat je bewering dat hij alle bezoekers van de demo afdoet als fout, gewoon niet klopt. Wel goed blijven opletten hoor.

  2. Als men tot dusver wilde geloven dat er geen lijn is van de NSB naar de PVV, dan doen Bosma c.s. nu wel erg hun best om die alsnog te trekken!

  En dat komt bóvenop de al eerder opgemerkte overeenkomst van de meeuw als prominent symbool voor zowel de NSB als de PVV:
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/nieuws/10749/wilders-gebruikt-besmet-logo.html

  En bóvenop uiterst bedenkelijke eerdere uitlatingen van PVV’ers, op een rij gezet door Max van Weezel in Vrij Nederland (2009):
  http://www.vn.nl/Opiniemakers/Max-van-Weezel/Artikel-Max-van-Weezel/Kleine-knokploeg.htm
  – ‘grap’ over afgehakte neus van de (Joodse) Clairy Polak (Bosma)
  – PVV-fractie een ‘kleine knokploeg’ noemen die als een ‘negenkoppige falanx’ de Tweede Kamer betreed (Bosma) [Toevoeging van mijzelf: de falanx is een bekend symbool van een stroming binnen het Spaanse fascisme: het falangisme.]
  – uitroep ‘Nederland ontwaakt!’ op partijfeest (Hero Brinkman); NSB-propagandablad had die titel en NSDAP paradeerde met banieren met ‘Deutschland erwache’ erop
  – voorstellen dat Marokkaanse hooligans met tandenborstels het stadion moeten schoonmaken (Oostenrijkse nazi’s droegen Joden op het trottoir met een tandenborstel te reinigen).
  Hieraan kunnen inmiddels de blunders(?) van Gion Graus (‘voor volk en vaderland’) en Machiel de Graaf (verkeerd gebruik van ‘Oranjehotel’ in Scheveningen) worden toegevoegd.

  En dan hebben we nog de kameraadschappelijke ontmoeting van PVV-fractieleden, onder wie Bosma, met de Zuid-Afrikaanse racisten van Orania:
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2013/05/pvv-flirt-met-neo-apartheidsbeweging
  Rob herinnert er hierboven al aan dat Mussert voor een ‘Dietse’ of Groot-Nederlandse statenbond was met Vlaanderen en blank Zuid-Afrika onder de prinsenvlag (zie ook de Belgische variant: https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbond_van_Dietsche_Nationaal_Solidaristen )

  Het begint een uiterst verontrustend _totaalbeeld_ te worden, zéker gezien Wilders’ recente heulen met Europese neofascistische partijen waar hij eerder zélf van had gezegd er afstand toe te zullen bewaren wegens het bruine verleden (o.a. Front National, FPÖ, Vlaams Belang).

  Beste Ed, kan het ook gewoon zijn dat je de werkelijkheid niet onder ogen wilt zien? En heb je er kennis van genomen dat Martin Bosma gewoon glashard liegt dat de prinsenvlag niks met de NSB heeft te maken?
  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2013/09/wilders_nazivlag.html – wat zegt dat over ‘s mans geloofwaardigheid en betrouwbaarheid?

  PS Zie over onder meer een eerdere geschiedvervalsing – de absurde bewering dat Hitler socialistisch was – door Martin Bosma, m’n blog ‘De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen’ (2010):
  http://ikje.blogspot.nl/2010/09/de-pvv-achter-het-masker-van.html

 7. Scusa voor een aantal verschrijvingen en tenminste één lelijke spelfout in mijn reacties, ik zal de lezer niet vermoeien met het nauwkeurig rechtzetten ervan.

  1. non importanza. Wat wel belangrijk is , is het feit dat bovenstaande links voornamelijk onbetrouwbaar en erg PC zijn. Geen enkele niet-babyboomer neemt een oud communist als Max van Weezel serieus. Kom op zeg. We leven in 2013.
   En waarom is het gek om Hitler een socialist te noemen? Er loopt nu eenmaal wel een rechte lijn van het socialisme via het fascisme naar het nationaal-socialisme. dat zeg niet ik……maar de geschiedenis. FF nalezen aub.

   1. Teksten zijn onbetrouwbaar omdat ze inhoudelijk niet kloppen, niet omdat de schrijver ervan een “babyboomer” is. Faal #1. Hitler zette als eerste communisten, socialisten en sociaaldemocraten gevangen; voorts kwam hij aan de macht dankzij de steun van industriëlen en conservatieven. Faal #2. Ik heb van u wel genoeg gehoord nu. Dit is geen argumenteren meer.

   2. @Ed – Hitler schrijft in Mein Kampf: ‘Zodoende was mij, toen ik zeventien jaar oud was, het woord marxisme feitelijk nog onbekend, terwijl “sociaal-democratie” en socialisme begrippen van dezelfde orde waren voor mij. Ook hier was eerst weer de vuist van het noodlot nodig, om mij de ogen te openen voor dit allerschandelijkste bedrog. Tot dusver was ik alleen nog maar als toeschouwer bij enkele massademonstraties met de sociaal-democratische partij in aanraking gekomen, en miste ik werkelijk ieder inzicht in de mentaliteit van haar aanhangers of zelfs in het wezen van haar leer. Nu kwam ik opeens in aanraking met de producten van haar opvoeding en “wereldbeschouwing”. En wat anders misschien pas na tientallen van jaren opgekomen zou zijn, dat groeide nu in de loop van luttele maanden! Het besef namelijk, dat zich hier onder het mom van sociaal besef en naastenliefde een pestilentie verbergt van zodanige aard, dat het de mensheid geraden is, de aarde zo spoedig mogelijk hiervan te verlossen, omdat het anders maar al te licht zou kunnen gebeuren, dat de aarde van de mensen verlost raakt.’

    Kortom, Hitler in zijn ware gedaante (Mein Kampf) zag socialisme én sociaal-democratie als een ‘pestilentie’, waarvan de aarde ‘verlost’ diende te worden. Zie verder de samenvatting van bekende historische feiten door Rob hierboven. Case closed.

Comments are closed.