Welke kritiek op islam?

Jonathan van het Reve klaagt in de Volkskrant dat seculier Nederland “kritiek op islam in luidruchtig gegaap smoort”. Je zou verwachten dat heel seculier Nederland in opstand komt tegen zulke pogingen tot censuur en dat men deze angstaanjagende religie en haar overfanatieke aanhangers net zo lang analyseert en desgewenst belachelijk maakt tot zij al haar heilige glans heeft verloren.

Tsja. Buiten het feit dat er heel veel mensen zijn die in opstand komen tegen deze vermeende pogingen tot censuur die vrijwel allemaal uit het jaar nul dateren, en dat er onnoemelijk veel enorm minachtende, botte, beledigende rommel wordt geschreven over deze religie en haar aanhangers, is voor mij de hoofdvraag wat Van het Reve bedoelt met “kritiek op islam”.

Ik zie die kritiek niet. Ik zie een hele hoop mensen die de islam overal met de haren bij slepen. Moet ik islamkritiek zien in een stukje van Umar waarin ze zeurt over het lawaai van de moskeeën in Istanbul? Of is het islamkritiek als diezelfde Umar een twee weken oude tweet van de toch al totaal gefrustreerde Thomas Schlijper opdregt om een schuimbekkende rant over Marokkanen te schrijven, die ze volledig ten onrechte concludeert met de angstkreet dat “ze” de baas zijn?

Dit heeft met islam geen reet te maken, sorry. Kwam iemand nou maar eens met islamkritiek die hout snijdt! Dan hadden we een gesprek, dan hadden we het begin van een mooie polemiek. Maar dit – vraag me niet om het clichématige en racistische gekijf van een verongelijkte trol als Umar als islamkritiek serieus te nemen. Want wat schrijft ze? Marokkanen zijn tuig, rijden op gejatte scooters en zijn de baas. En dat zonder een spat aan steekhoudend bewijs.

Misschien weet Van het Reve in welke soera staat dat moslims scooters moeten jatten – wellicht dat de Koranvertaling van Hans Jansen daar meer over vermeldt dan de mijne van Fred Leemhuis. Hoewel ik vermoed dat zelfs Hans joden-zijn-apen Jansen het zo bont niet gemaakt heeft. Hoe dan ook, dat bedoelde Arnon Grunberg nou. Er is geen islamkritiek, er is slechts provinciaal geleuter over wat zullie allemaal doen, waarbij voor het gemak alles wat ze doen aan hun geloof wordt opgehangen, terecht of niet.

En weet je, Van het Reve, een gesprek over hoe slecht zullie allemaal wel niet zijn, dat heet nou kroegpraat.

Advertisements

3 Comments

  1. Ebru Umars waarneming was juist dat de zoveelste generatie moslims haar de dood in wensten, niet de oude garde. Dat was gewoon een constatering, geen vooroordeel. Dus geef ik haar gelijk.

  2. Omdat de oude garde ouder en verstandiger is dan de pubers die opgefokt op het nergens overgaande stuk van Ebru hadden gereageerd!

Comments are closed.