Canal Pride nog steeds zinvol

Toen een manager mij vertelde dat het goed voor mij zou zijn om lid te worden van de vakbond, wist ik dat het met de vakbond in Nederland gedaan was. Hetzelfde gevoel heb ik met een Canal Pride waar de gehele overheid in mee vaart. Het is wel een heel erg vinexerige manier geworden om te tonen hoe tolerant je wel niet bent, als zes meter voor je ook Jeanine Hennis door de gracht dobbert, en tien meter achter je de boot van de politie. Van een rebels statement – we’re here, we’re queer, get used to it! – naar een grachtenparty voor VVD-types die een dagje lekker gek willen doen.

Toch mag defensiepersoneel pas sinds 2009 in uniform meevaren, en dat ging niet zonder slag of stoot, en elk jaar komen er nieuwe boten bij van groepen in de samenleving waarbinnen het met de homotolerantie droevig gesteld is. In 2011 voer voor het eerst een Hindoestaanse boot mee en in 2012 een Turkse. De Canal Pride heeft nog wel degelijk een functie, er worden elk jaar overwinningen geboekt. Dit jaar vaart zelfs “het voetbal” mee door de grachten in de vorm van Michael van Praag en Louis van Gaal. Ik voorspel dat het nu niet echt veel langer meer kan duren voordat de eerste spelers in tenue op een boot meevaren.

Dat zou zin hebben. Het is tekenend dat de voetbalwereld pas na de moslims en de Hindoestanen aarzelend twee niet erg feestelijke bobo’s in een bootje plempt. Voetbal en homo’s is een complexe materie, niet in de laatste plaats omdat de klassieke Nederlandse voetbalfan eigenlijk niets moet hebben van homoseksuelen en de klassieke speler waarmee hij de kleedruimte moet delen, waarschijnlijk ook niet. Maar een geoute homospeler zou ook problemen kunnen krijgen op de internationale transfermarkt. Het is één ding om een openlijk homoseksuele speler in de Eredivisie te zijn; het is een heel ander ding om dat in de Serie A te zijn. Om nog maar te zwijgen van de Premjer-Liga.

Daarom moet je collectief je seksuele voorkeur etaleren door bloot met een bootje door de grachten te varen, Ewald Engelen. Omdat er ondanks de meevarende bobo’s en bewindslieden gewoon nog heel veel mensen zijn, ook in Nederland, die stiekem niets moeten hebben van al die kontebonkers, bruinwerkers, reetridders en nichten. Ze zijn hier, ze zijn homo, en wen er maar aan.

Advertisements