BREAKING! Paus zegt niets nieuws.

Ik vind ‘m wel leuk, die Franciscus. Zo leuk als een ongelovige met afkeer van homofobie een paus vinden kan, zeg maar. Zijn nadruk op soberheid heeft bepaalde rechtse kringen al in de gordijnen gejaagd, want Jezus zei natuurlijk helemaal niet dat je alles moest weggeven om in de hemel te komen. Da’s maar linkse kulpraat.

De foto van de paus die alleen, met zijn tas in zijn hand, de vliegtuigtrap beklimt, stond deze week in alle Italiaanse kranten. Een verademing in dit land waar elke politicus minstens één portaborse of tassendrager (eigenlijk: parlementair assistent) in dienst heeft. Hij is verfrissend sober en daarnaast spreekt hij ook nog eens de taal van de gewone man. Van hem hoef je geen theologische verhandelingen te verwachten vol citaten die vervolgens verkeerd begrepen worden.

Journalisten die pauselijke verhandelingen al gauw saai vinden, denken dan ook meteen dat Franciscus vandaag hele nieuwe dingen heeft gezegd over homoseksualiteit. Wat zei hij precies?

“…als iemand homoseksueel is en de Heer zoekt, wie ben ik dan om over hem te oordelen? Deze mensen moeten niet gediscrimineerd of gemarginaliseerd worden; dat zegt de Catechismus ook. Het probleem voor de kerk is niet de neiging. Het zijn broeders. Als iemand op deze wijze afgedwaald is, moet hij geholpen worden en moet bekeken worden of hij van goede wil is.”

Maar hier is niets nieuws aan. Benedictus XVI zei het zo:

“Volgens de leer van de Kerk moeten mannen en vrouwen met homoseksuele neigingen worden geaccepteerd met respect, compassie en gevoel.”

“…de neiging zelf van de homoseksueel is geen zonde… maar een objectieve stoornis”

“Het is spijtig dat homoseksuelen onderwerp waren en zijn van gewelddadige kwaadaardigheid in woord en daad. Dergelijk gedrag verdient, waar het ook gebeurt, de afkeur van de kerkherders. … De intrinsieke waardigheid van iedere persoon moet in werk, actie en wet altijd worden gerespecteerd.”

“We moeten bovenal groot respect hebben voor deze mensen die ook lijden en trachten om op hun manier goed te leven.”

Het komt, zouden we in Rotterdam zeggen, een beetje rottig z’n strot uit maar het is inhoudelijk min of meer exact wat Franciscus gezegd heeft. Dat Franciscus niet wil oordelen, is omdat het oordeel uiteindelijk aan God is voorbehouden en dat zal Ratzinger niet tegenspreken. Je zou kunnen stellen dat hij heeft nagelaten te zeggen dat homoseksueel handelen een ernstige zonde is – Ratzinger heeft er herhaaldelijk aan gerefereerd – maar dat is nog geen reden voor een feestje, lijkt me. Over het homohuwelijk is ook Franciscus in ieder geval meer dan duidelijk:

“We moeten niet naïef zijn: dit is niet zomaar een politieke strijd, maar een poging om God’s plan te vernietigen.”

‘t Is een gezellige jongen, die Bergoglio, maar het blijft een paus.

Advertisements