Retroscena

(Retroscena: dat wat achter de coulissen plaatsvindt)

Terwijl de politiek lijkt te twijfelen tussen het redden van Berlusconi of het land, werden onder ogenschijnlijk valse voorwendselen – en buiten medeweten van de minister van Buitenlandse Zaken om – de echtgenote en het zesjarige dochtertje van de Kazachse dissident Mukhtar Ablyazov van hun bed gelicht en op het vliegtuig naar Kazachstan gezet. Het lijkt te gaan om een persoonlijk initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken en tweede man van Berlusconi’s PdL, Angelino Alfano.

Op Ablyazov zijn meerdere aanslagen gepleegd en er is gepoogd om zijn zoontje van school te ontvoeren. De autoritaire leider van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, is echter een vriend van Silvio Berlusconi, en het lijkt er op (zeg ik voorzichtig) dat hij de man nu de vrouw en dochter van zijn aartsvijand cadeau heeft gedaan. Ze zijn dan ook in Kazachstan onder huisarrest geplaatst.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in haar woonplaats Rome ontkende dat er iets mis was met de verblijfspapieren van mevrouw Shalabayeva – dat was het voorwendsel dat was gebruikt om de twee op het vliegtuig te zetten. Minister Bonino van Buitenlandse Zaken, een linkse politica die zich onder meer altijd sterk heeft gemaakt voor mensenrechten, was op zijn zachtst gezegd niet gelukkig met de gang van zaken.

Minister Cancellieri van Justitie, een onafhankelijke politica die minister werd in de “technische” regering-Monti, verzekert echter dat er niets onregelmatigs is aan de procedure, maar de advocaat van Shalabayeva vraagt zich af waarom er zo’n haast is gezet met de uitzetting, en waarom er naar Kazachstan is uitgezet, een land waar volgens hem moordenaars niet eens naar worden uitgewezen.

Vanmiddag is na overleg tussen Alfano, Cancellieri, Bonino en premier Letta besloten de uitwijzing van Shalabayeva ongedaan te maken, zodat ze naar Rome kan komen “om haar zaak toe te lichten”. Maar zoals gezegd staat zij onder huisarrest in Kazachstan. Een motie van wantrouwen van de socialistische SEL en Grillo’s Movimento 5 Stelle tegen minister Alfano heeft het niet gehaald.

Advertisements

One Comment

Comments are closed.