Jeugdzonden

Geert Wilders zei een fantastische ontmoeting te hebben gehad met Filip Dewinter en Gerolf Annemans van het Vlaams Belang, voorheen het Vlaams Blok. Geert Wilders, de ostentatief met Israëlische vlag wapperende politicus die je amper rechts mag noemen, laat staan extreemrechts, kijkt uit naar intensievere samenwerking met twee mannen die hun eerste schreden op het politieke pad zetten in Lommel, net over de grens onder Bergeijk.

Wikipedia

Wikipedia

Op 7 november 1988 staan Filip Dewinter en Gerolf Annemans, tegenwoordig partijvoorzitter van het VB, tegenover een kordon Rijkswachters die moeten verhinderen dat er een herdenking wordt gehouden ter ere van gevallen Vlaamse SS’ers in het Limburgse grensplaatsje. En ja, daar bestaan beelden van. Dewinter was toen koud een jaar volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Blok – grofweg het equivalent van tweede-kamerlid in Nederland.

Nou goed, noemen we het een jeugdzonde. Ik ben de beroerdste niet. Ook hoe hij denkt over homoseksualiteit zal een jeugdzonde zijn van Flipke; het is inmiddels ook alweer twee jaar geleden. En kijk, hier zien we Dewinter, heel recent nog, met Nick Griffin, leider van de British National Party. Twee keurige voormannen van het Europese nationalisme aan de symbolische stranden van Dover. En ook Nick Griffin heeft zo zijn jeugdzonden.

Wacht even, zei hij dat echt? Ik heb het even voor u uitgeschreven:

There is no doubt that hundreds, probably thousands of Jews were shot to death in Eastern Europe because they were, rightly or wrongly, seen as Communists or potential Partizans or Partizan supporters. That was awful. But this nonsense about gas chambers is exposed as a total lie.

Hij zei het echt. Die onzin van de gaskamers is ontmaskerd als een totale leugen. En deze Nick Griffin schudt niet alleen de hand van Filip Dewinter, maar bewondert ook Geert Wilders in bewoordingen die niet zouden misstaan onder een standbeeld.

Dat het moderne Europese rechtsnationalisme wortels heeft in het fascisme en nationaal-socialisme, was natuurlijk allang bekend. Ik kan naar nog tientallen video’s over Dewinter en Griffin linken waarvan je de haren te berge rijzen, en dan zwijg ik nog maar over de voorliefde van de PVV voor Afrikaners, Serviërs en ander etnisch zuiverend tuig. Waarschijnlijk interesseert het de meeste van Wilders’ supporters geen ene zier. Maar wat mij betreft zijn we er in de afgelopen tien, twaalf jaar getuige van geweest hoe de ooit zo gehate en uitgekotste extreemrechtse politici van Europa via de islamofobie een achterdeur hebben gevonden naar de macht.

Maar vergis je niet. Het zijn nog altijd dezelfde types. Kaler en grijzer, en wijzer geworden van hun jeugdzondes. Dat wil zeggen: ze hebben inmiddels begrepen dat ze om electorale redenen beter niet al te opzichtig met Holocaustontkenning en SS-vrijwilligers moeten dwepen.

 

Advertisements

4 Comments

 1. ‘…Afrikaners, Serviërs en ander etnisch zuiverend tuig.’

  Jammer dat men een dergelijke zin zin moet vinden in een anderzins prima betoog. Ironisch genoeg precies de retoriek die door etnisch zuiverend tuig wordt gebruikt.

 2. Goed en nodig stuk. En tekenend voor de stand van Nederland: het zal de ‘kwaliteitspers’, opiniemakers en ‘intellectuelen’ hun reet roesten dat Wilders met Europese fascisten een alliantie aan het smeden is. Dwars tegen zijn oude belofte in dat hij die lijn nooit zou overschrijden http://tinyurl.com/3xe2jl Er wordt domweg kennis van genomen.

  Dat Filip Dewinter, Mario Borghezio (Lega Nord) en Joost Niemöller (De Dagelijkse Standaard) de in 2003 doorgestarte neofascistische beweging van de ‘identitairen’ omarmen http://tinyurl.com/pt6yu7e bewijst het ongelijk van Edwin Klijn en Robin te Slaa, die beweren dat het nieuwe ‘rechtspopulisme’ niet fascistisch is, omdat racisme en het idee van ‘Volksgemeinschaft’ er vreemd aan zouden zijn: http://tinyurl.com/9nagkov
  Want bij de identitairen zijn racisme en romantisering van het volk (‘identiteit’) juist zeer aan de orde: http://tinyurl.com/k3yc42m

  Leider Fabrice Robert van de identitairen sprak april dit jaar op een conferentie http://tinyurl.com/qal8uf2 in de VS van de white supremacist Jared Taylor en zijn racistische club American Renaissance. Een andere spreker daar bepleitte een aparte staat voor blanken in Amerika; Taylor zelf kwam voor de tigste keer met een zogenaamde onderbouwing van de superioriteit van het blanke ras (Joost Niemöller zou er zijn vingers bij aflikken).

  Filip Dewinter noemt Jared Taylor ‘mon ami’: http://tinyurl.com/ng34avp

  Persbureau Novopress van de identitairen heeft dit jaar artikelen geplaatst waarin de neonazi’s van de Gouden Dageraad worden neergezet als nobele strijders voor het behoud van de Griekse beschaving: http://tinyurl.com/nskeayg

  Of all people Bas Paternotte, van wie ik zacht gezegd geen fan ben, heeft – wellicht inspringend op jouw blog, een dag later – geschreven over holocaust-ontkenners in de PVV: http://tinyurl.com/o6aonpx
  Verder, voor zover ik het goed waarneem, diepe stilte. Terwijl de PVV het grootst is in de jongste peiling van Maurice de Hond.

 3. Shit, dat heb je soms, dat je vijf keer over een fout heen leest. Hierboven had natuurlijk moeten staan: ‘holocaust-ontkenners in Vlaams Belang’.

  Als je het ‘onder water’ kunt en wilt corrigeren, Rob, graag. Maar deze correctie plaatsen / laten staan is ook goed. Scusa.

 4. […] Wekt het verbazing dat een partij die sinds haar oprichting de pijlen richt op moslims en andere buitenlanders kan rekenen op de interesse van neonazi’s? Er is tot vermoeiens toe aangetoond dat de PVV aanleunt tegen het historisch nationaal-socialisme en het moderne fascisme, dat de PVV zeer twijfelachtige figuren aantrekt en dat de partij banden heeft met antisemitische en racistische clubs in het buitenland. […]

Comments are closed.